BiH
3

Na izložbi u Kini nagrađeno osam inovacija iz BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U kineskom gradu Kunšan (Kunshan) završen je najvažniji ovogodišnji svjetski inovatorski skup, na kojem je nagrade dobilo osam inovacija predstavnika BiH.

Uz 7. međunarodnu izložbu inovacija, održana je i redovna bijenalna sjednica Generalne skupštine Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA.

Od osam inovacija, koliko je predstavila Asocijacija inovatora BiH, međunarodni žiri je nagradio čak sedam. Nagrađena je i osma inovacija iz BiH: specijalnu nagradu ljubuškoj srednjoškolki Ajli Sadiković dodijelilo je sirijsko Ministarstvo unutrašnje trgovine i zaštite potrošača, za inovaciju "sombrero kornet za sladoled", saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Nagradu je predstavniku AIBiH uručio predsjednik Udruženja inovatora Sirije Jasser Saada.

Najviše razloga za zadovoljstvo ima Ajlin djed Sašenko, ne samo zbog Ajlinog uspjeha, nego i zbog toga što su nagrađene sve tri njegove inovacije: zlatnu medalju dobio je za "uređaj za automatsko sprečavanje erupcije goriva iz novoprobušenog nalazišta", srebrenu za "aparat koji brije dva puta brže od postojećih", a bronzanu za "uređaj za punjenje mobitela disanjem".

Srebrene medalje dobili su i banjalučki autori Zdravko Bosnić ("turbina za korišćenje kinetičke energije kako brzih tako i ravničarskih rijeka") i Zlatan Karabegović ("uređaj za izdavanje prepaid kartica"). Njihov sugrađanin Branko Miladinović dobio je bronzanu medalju ("elektronski policajac"). Ovakva medalja dodijeljena je i Nedimu Hadžimehanoviću, iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja ("antioksidnosna so").

Donesena je i odluka Generalne skupštine IFIA, kojom je generalnom sekretaru AIBiH Huseinu Hujiću produžen mandat direktora IFIA do 2014. godine.

Ovim je još jednom potvrđen visoki ugled koji u svjetskom inovatorskom pokretu (IFIA ima 88 zemalja-članica) ima BiH, navodi se u saopćenju.