BiH
2

Uspjeh bh inovatora na međunarodnoj izložbi u Nürnbergu

FENA
Nürnberg
Nürnberg
Inovatori iz Bosne i Hercegovine, koji su ponudili devet inovacija na 64. međunarodnoj izložbi inovacija u Nürnbergu, dobili su sedam medalja - tri zlatne, dvije srebrne i dvije bronzane, saopćeno je danas iz Asocijacije inovatora BiH.

Tri autora, kao i službeni predstavnik te asocijacije putovali su na ovu izložbu o svom trošku, navodi se u saopćenju i dodaje da udruženje nije imalo budžetsku podršku prošle i ove godine.

Na 64. međunarodnoj izložbi u Nürnbergu, završenoj sinoć, predstavljeno je 750 inovacija iz rekordnog broja zemalja, 54.

Među bh. učesnicima, najuspješniji su bili Nijaz i Mirza Banjanović, otac i sin, čije su sve četiri inovacije nagrađene.

Zajedničku, jedinstvenu zlatnu medalju dobili su za dvije inovacije koje su tehnološki komplementarne: "rotaciono magnetno polje sa statičkim namotajima" i "sinhroni generator bez prstenova i četkica".

I druge dvije inovacije su iz domena obrtnog magnetnog polja - uređaj za bežični prijenos električne energije na osovine i "stoprocentna regulacija napona".

Trojica inovatora iz Banja Luke su također bili uspješni. Zlatne medalje dobili su Zlatan Karabegović za "automat za izdavanje prepaid kartica", Branko Miladinović za "elektronskog saobraćajca", dok je Zdravko Bosnić za "hidroturbinu s lopaticama na beskrajnoj traci" nagrađen srebrenom medaljom.

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog nagrađen je bronzanom medaljom za "uredjaj za sprječavanje erupcije nafte iz bušotina".