{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. djeca u Chicagu obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1.3.2015. u 20:10
207
160
Bh. djeca u Chicagu obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
207
Bosanska škola koja djeluje pri Bosnian Islamic Cultural Center (BICC) u Chicagu je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličila zabavu za stotinu svojih učenika.
Profesorice Bosanskog jezika i književnosti, Amina Sendić-Mešić i Enisa Omerović su djeci predstave historijat Bosne i Hercegovine, kažu nekoliko riječi o Danu nezavisnosti, te da kroz veselu radionicu sa djecom urade nekoliko zanimljivih projekata.

Slušanje himne, crtanje zastave Bosne i Hercegovine, iskruživanje sarajevske Vijećnice, kule Huseina kapetana Gradaščevića, travničke tvrđave, stolačkih stećaka, Starog Mosta i ostalih znamenitosti naše države, bilo je posebno zabavno i interesantno.

"Kada se ovoj našoj djeci predstave kulturno-historijski spomenici Bosne i Hercegovine, ljepote bosansko-hercegovačkih gradova, rijeka, planina, oni požele da žive u njoj. Ova djeca u BiH dolaze svake druge ili treće godine, malo je njih kojima roditelji mogu priuštiti odlazak svake godine. Zbog toga želimo da njihov odlazak bude iskorišten na način da posjete neke od znamenitosti te da budu ponosni na historiju naše države", kaže profesorica Amina Sendić-Mešić.

Ovo druženje imalo je za cilj da djecu približi Bosni i Hercegovini jer 90 posto polaznika Bosanske škole rođeno je u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da o rodnoj grudi svojih roditelja mogu slušati jedino na časovima Bosanske škole ili putem medija.

Tako profesorica Enisa Omerović o faktorima koje ih motivišu za nastavu sa ovom djecom kaže: ’"Znatiželja ove djece da nauče nešto više o BiH daje mi motiv da se za svaki čas bolje pripremim te da im svake godine poboljšavamo sadržaj. Najveća mi je radost kada dijete posjeti neka značajnija mjesta u BiH, poput šehidskog mezarja u Potočarima ili visočkih piramida, a onda se hvali prijateljima. Danas su posebno radosni, jer kako kažu ovo im je najljepši dan zato što slavimo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine".

Bosanska škola u ovom centru djeluje od 2012.godine, a pokrenuta je na inicijativu Muriza Mešića, direktora ovog centra, uz podršku Odbora. U okviru nje djeca uče bosanski jezik, historiju i geografiju Bosne i Hercegovine, te kulturu i tradijiju našeg naroda,. Djeca rade na osnovu udžbenika za osnovne škole u BiH, a u nedostatku adekvatnih udžbenika nastavne sadržaje za djecu pripremaju voditeljice ove škole.

U narednom periodu planirano je da u saradanji sa ambasadom BiH u SAD-u, odnosno bh konzulatom u Chicagu, svi polaznici Bosanske škole dobiju svjedočanstva po uspješnom okončanju školske godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: