|

Bh. ambasador prvi diplomata koji je posjetio mjesto zločina nad djecom u Pakistanu

Bh. ambasador prvi diplomata koji je posjetio mjesto zločina nad djecom u Pakistanu
331
A
Anadolija
15.1.2015. u 20:10
37
komentara
331

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević danas je posjetio vojnu školu u Pešavaru, gdje je prošli mjesec izvršen masakr nad nedužnim učenicima i osobljem.
Prije mjesec dana šest napadača, prerušenih u vojnike, ušli su u školu te usmrtili 130 djece i 12 uposlenika. Ranjeno je na desetine djece.

Nakon polaganja cvijeća i minute šutnje na spomen obilježju, ambasador Makarević je posjetio preživjele učenike i nastavno osoblje. Među nastavnim osobljem bilo je roditelja čija su djeca poginula u tom masakru.

Makarević se zahvalio pakistanskoj vojsci na mogućnosti koju su mu dali te časti koja mu je ukazana da oda počast žrtvama. Izrazio je divljenje prema ovoj hrabroj dječici koja su uspjela preživjeti u teroru koji se desio tačno prije mjesec dana.

Nakon toga, uslijedila je posjeta bolnici gdje su smješteni teško povrijeđeni đaci. Djeca su zadobila teške rane vatrenim oružjem tako da su se morale vršiti mnogobrojne hirurške intervencije.

Nakon ove posjete, Makarević se upisao u knjigu žalosti te izrazio žaljenje da do sada, iako su isključivo zbog terorizma 142 osobe izgubile život u ovom incident od čega 130 maloljetne djece, niti jedan strani visoki državni dužnosnik nije došao u školu u Pešavaru da oda počast žrtvama, dok su se u slučaju u Parizu, bez omalovažavanja tragedije koja se tu desila, ipak okupe na desetine njih.

"Žalosno je da svjetska javnost ima neravnomjerne aršine u ovako osjetljivim stvarima. Ničiji život ne vrijedi niti više niti manje od drugog. Apelujem da se tragediji u Pešavaru, gdje su sve 142 žrtve muslimani, oda počast koju oni zaslužuju", rekao je Makarević.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...