|

Berlusconi povukao kandidaturu za premijera

Berlusconi povukao kandidaturu za premijera
0
F
FENA
8.1.2013. u 09:17
0
komentara
0

dijeljenja
Berlusconi povukao kandidaturu za premijera Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi povukao je svoju kandidaturu za premijera u ponedjeljak kako bi postigao savez sa Sjevernom ligom i ograničio snagu vjerovatne iduće vlade lijevog centra u parlamentu.
Berlusconi sedmicama nastoji postići dogovor sa svojim bivšim saveznicima kako bi ojačao blok desnog centra i potkopao vladu lijevog centra koja bi, po očekivanjima, trebala biti izabrana 24. i 25. februara. Liga je ranije odbila sporazum jer se protivi da skandalima obilježeni Berlusconi bude kandidat za premijera.

Berlusconi je nakon optužbe za spolni odnos s maloljetnom prostitutkom odstupio s premijerskog položaja prije godinu dana na vrhuncu italijanske ekonomske krize.

Čelnik Lige Roberto Maroni potvrdio je postizanje koalicijskog sporazuma rekavši na pres-konferenciji kako on "izričito utvrđuje da kandidat za premijera neće biti Silvio Berlusconi". "Silvio Berlusconi je prihvatio zahtjev da se ne kandiduje za premijera", rekao je.

Berlusconi je želio ostvariti savez sa Sjevernom ligom kako bi povećao izglede desnog centra da osvoji dovoljno mjesta u gornjem domu parlamenta, Senatu, što bi otežalo usvajanje zakona koje će predlagati iduća vlada.

Berlusconi je rekao da će ostati na čelu njegove stranke Narod slobode (PDL) i koalicije te da je najskloniji preuzeti ministarstvo privrede, a da je najvjerovatniji kandidat za premijera Angelino Alfano, tajnik PDL-a.

Maroni je rekao da mu se Alfano sviđa kao kandidat, ali da će kandidat Lige biti Giulio Tremonti, ministar ekonomije u posljednjoj Berlusconijevoj vladi.

Lijevi centar Pier Luigija Bersanija po anketama bi na izborima trebao pobijediti s 38 do 39 posto glasova dok bi savez PDL-a i Lige mogao dobiti oko 28 posto glasova. Koalicija centra Marija Montija po anketama osvaja 14 do 15 posto glasova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.