Berlusconi: Italija će možda morati napustiti eurozonu

F
FENA
19.12.2012. u 09:16
0
9
Berlusconi: Italija će možda morati napustiti eurozonu
0
Berlusconi: Italija će možda morati napustiti eurozonu Silvio Berlusconi
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je kako bi Italija bila prisiljena napustiti eurozonu ukoliko Evropska centralna banka (ECB) ne dobije više ovlasti i osigura snižavanje troškova zaduživanja.
Berlusconi, koji je ovoga mjeseca objavio da će ponovo voditi svoju stranku Narod slobode (PDL) na nacionalnim izborima koji se očekuju u februaru, je rekao u razgovoru na državnoj televiziji RAI da ECB treba postati zajmodavac u krajnjo nuždi za eurozonu.

"Ako Njemačka ne prihvati da ECB-a mora biti stvarna centralna banka, ako se ne smanje kamate, bit ćemo prisiljeni napustiti euro i vratiti se vlastitoj valuti kako bismo bili konkurentni", rekao je Berlusconi, kako prenose italijanske novinske agencije ANSA i AGI.

Ovaj 76-godišnji medijski tajkun i ranije je slično govorio o mogućnosti da Italija pa čak i Njemačka napusti euro, ali je svoje riječi barem djelomice kasnije ispravljao.

Berlusconi se već nalazi u žestokoj kampanji s nizom televizijskih intervjua u nastojanju da zatvori široki jaz u odnosu na Demokratsku stranku lijevoga centra koja u istraživanjima javnoga mišljenja postiže preko 30 posto popularnosti, nekih 14 posto više od PDL.

Berlusconi je bio prisiljen dati ostavku na mjesto premijera u novembru prošle godine kada su prinosi na italijanske državne obveznice skočili na vrhuncu dužničke krize eurozone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: