Odbija pozive na ostavku
0

Berlusconi: Ostajem na položaju iako to predstavlja "ličnu žrtvu"

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Italijanski premijer Silvio Berlusconi odbija pozive za ostavkom u petak dok se gomilaju protesti protiv njegove vlade, a njegovi posljednji verbalni gafovi izazvali zgražanje i ogorčenje.

Berlusconi je pod pritiskom zbog seks skandala i optužbi za korupciju i suočen je s kritikama za način na koji se nosi s ekonomskom krizom. On je optužio opozicijsku ljevicu da stalno radi na tome da ga zbace s vlasti.

"Njihovo pozivanje za moju ostavku je čisti apsurd i stvorilo bi samo nestabilnost i otvorili bi prostor za financijske spekulacije. Mi ćemo izvršiti program reformi koji smo obećali, rekao je on, dodavši da će ostati na položaju iako to predstavlja "ličnu žrtvu".

Berlusconi je reagovao na marševe studenata širom Italije koji su protestovali zbog smanjenja ulaganja u obrazovanje i ekonomske krize, prenio je Reuters.

U Milanu demonstranti su bacali kantice s bojom na ured agencije za kreditni rejting Moody's, koja je smanjila kreditni rejting Italije ove sedmice i bacali su smeće ispred banaka.

U Genoi demonstranti su se okupili ispred lokalnog ureda Banka Italija.

Novine i opozicijske stranke izgrdile su premijera zbog njegovih posljednjih verbalnih ekscesa i predložile da svoju političku stranku PDL preimenuje vulgarnim nazivom za ženske genitalije. Taj naziv se također koristi za opisivanje atraktivne ženske osobe.