Nakon 17 godina političkog života
0

FOTO+VIDEO / Berlusconi podnio ostavku, Italijani slave na ulicama

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: AP)
Silvio Berlusconi podnio je ostavku na mjesto premijera Italije nakon što je danas Donji dom italijanskog parlamenta usvojio je paket ekonomskih reformi, objavio je BBC. Predsjednik Italije Giorgio Napolitano je prihvatio ostavku.

Italija danas slavi odlazak predsjednika vlade, koji je, prema mišljenju analitičara, postao žrtva krize ali i vlastitih demona.

Nove mjere štednje koje je zahtijevala Evropska unija su usvojene i time je otvoren put za formiranje nove vlade.

Ispred zgrade Parlamenta u Rimu okupili su se brojni građani koji su skandirali "Zbogom Silvio", te premijera nazivali klaunom i drugim pogrdim imenima.

Orkestar u neposrednoj blizini rezidencije svirao je refren "Aleluja" iz djela Messiah Friedricha Händela.

Nakon usvajanja mjera štednje i u drugim gradovima Italije ljudi su izašli na ulice proslavljajući odlazak Berlusconija, koji je kazao kako je ogorčen zbog uvreda koje su izrekli građani.

Manja grupa proberluskonovijevih demonstranata okupila se ispred njegove rezidencije, ali su ih neistomišljenici brojčano nadjačali.

Podsjetimo, Berlusconi, koji nije uspio da osigura većinu tokom ključnog glasanja održanog u utorak, obećao je da će se povući kada parlament konačno usvoji ekonomske mjere. Ostavku je večeras predao predsjedniku Giorgiju Napolitanu.

Silvio Berlusconi je u poliku ušao prije 17 godina i on je za Italijane bio utjelovljenje uspjeha i moći, ali i političar kojeg su skandali neprestano pratili.

Optuživan je za korupciju, vrijeđanje kolega, ponižavanje žena, bio je poznat po svom prostačkom humoru, smatran je preplanulim playboyom, a našao se i u središtu seks skandala.

Njegova era je završena i po svemu sudeći on se više neće baviti politikom.

Bivši evropski komesar Mario Monti trebalo bi, prema očekivanjima, da dobije zadatak da pokuša da formira novu administraciju koja bi se suočila s rastućom finansijskom krizom u Italiji, navodi Reuters.