Nakon posjete SAD-u
0

Benjamin Netanyahu: Mape za aneksiju Zapadne obale uskoro gotove

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nagovijestio je da je Izrael počeo sam pripremati mape teritorije Zapadne obale koju planira anektirati, ali je, kako se čini, potvrdio da aneksije ne može biti bez odobrenja SAD-a, prenosi Times of Israel.

Smatra da je njegova posljednja posjeta Washingtonu bila historijska i da je predstavljen plan SAD-a na osnovu kojeg će ta zemlja priznati izraelski suverenitet nad dolinom Jordana, sjevernim dijelom Mrtvog mora i svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, bez izuzetka.

"To zahtijeva precizne mape tih područja, čitave teritorije. Rad je počeo, izraelski tim je već počeo, voz je krenuo i taj rad će biti završen", rekao je Netanyahu.

Najavio je i da će administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa na kraju podržati izraelsku aneksiju tih područja, ali da se to neće desiti dok mape ne budu gotove uprkos njegovoj najavi da će vlada Izraela odobriti takav potez nekoliko dana nakon predstavljanja Trumpovog plana.

"SAD i mi smo se dogovorili da, kada čitav proces bude gotov, iznesemo to na vladu (radi odobrenja). Amerikanci su sasvim jasno rekli - mi želimo da vam damo priznanje i dat ćemo ga kada čitav proces bude završen", objasnio je izraelski lider ocijenivši da je priznanje glavno i da Izrael ne želi da ga ugrozi.

Netanyahu se također osvrnuo na pristalice jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, svoje saveznike koji pozivaju da Izrael odmah anektira pomenuta područja, rekavši da se nada da će mape biti uskoro gotove, prenijela je Beta pozivajući se na izraelske medije.

Netanyahu je također upozorio naoružane organizacije u Pojasu Gaze da je Izrael spreman na "razornu akciju" ako se nastavi raketiranje izraelske teritorije i puštanje balona s eksplozivom preko granice iz te palestinske enklave.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze u ratu 1967. godine. Palestinci žele da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.