{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belgija: Štrajk pred samit EU

S
29.1.2012. u 20:44
0
0
Belgija: Štrajk pred samit EU
0
Belgija: Štrajk pred samit EU
Tri najveća radnička sindikata u Belgiji za sutra su najavili stupanje u štrajk zbog čega se očekuje da će bitno otežan normalan život u Briselu ali i dodatno zakomplikovani dolasci lidera EU na samit.
Prema očekivanjima, štrajk će utjecati na vazdušni i gradski saobraćaj u Briselu, ali će i putevi biti blokirani. Jednodnevni štrajk zakazan je kao znak protesta zbog paketa mjera štednje širom EU. Nova belgijska vlada nastoji da smanji svoja dugovanja povećanjem poreza, smanjenjem benificija i otpuštanjem radnika.

Na samitu će dominirati pitanja zbog kojih je štrajk i pokrenut.

Lideri EU razgovaraće o načinima da pokrenu oporavak ekonomije, za koji, prema ocijeni analitičara, nema nikakvih naznaka.

Na samitu će lideri EU, takođe finalizirati dva nova sporazuma, koja se direktno bave krizom u evrozoni.

Prvi je fiskalni sporazum, koji će zamijeniti trenutna pravila eurozone. Novi fiskalni sporazum odrediće nivoe dugovanja i deficita širom evrozone, daće veća ovlaštenja Briselu za kažnjavanje prekršioca dok će kazne prekršiocima biti automatizovane i manje otvorene za političke zloupotrebe.

Drugi sporazum određuje novi stalni fond za finansijsku pomoć članicama evrozone - Evropski mehanizam za stabilnost (ESM), koji će biti operativan godinu dana ranije nego što je planirano sa kapacitetom od 500 milijardi eura.

Velika Britanija nije dio fiskalnog sporazuma dok i Češka i Švedska, koje takođe nisu članice evrozone, možda neće učestvovati, tako da će ga potpisati samo 24 članice EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: