Svijet
0

Belgija: Štrajk pred samit EU

SRNA
Tri najveća radnička sindikata u Belgiji za sutra su najavili stupanje u štrajk zbog čega se očekuje da će bitno otežan normalan život u Briselu ali i dodatno zakomplikovani dolasci lidera EU na samit.

Prema očekivanjima, štrajk će utjecati na vazdušni i gradski saobraćaj u Briselu, ali će i putevi biti blokirani. Jednodnevni štrajk zakazan je kao znak protesta zbog paketa mjera štednje širom EU. Nova belgijska vlada nastoji da smanji svoja dugovanja povećanjem poreza, smanjenjem benificija i otpuštanjem radnika.

Na samitu će dominirati pitanja zbog kojih je štrajk i pokrenut. 

Lideri EU razgovaraće o načinima da pokrenu oporavak ekonomije, za koji, prema ocijeni analitičara, nema nikakvih naznaka.

Na samitu će lideri EU, takođe finalizirati dva nova sporazuma, koja se direktno bave krizom u evrozoni.

Prvi je fiskalni sporazum, koji će zamijeniti trenutna pravila eurozone. Novi fiskalni sporazum  odrediće  nivoe dugovanja i deficita širom evrozone, daće veća ovlaštenja Briselu za kažnjavanje prekršioca dok će kazne prekršiocima biti automatizovane i manje otvorene za političke zloupotrebe.

Drugi sporazum određuje novi stalni fond za finansijsku pomoć članicama  evrozone - Evropski mehanizam za stabilnost (ESM), koji će biti operativan godinu dana ranije nego što je planirano sa kapacitetom od 500 milijardi eura. 
Velika Britanija nije dio fiskalnog sporazuma dok i Češka i Švedska, koje takođe nisu članice evrozone, možda neće učestvovati, tako da će ga potpisati samo 24 članice EU.