{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belgija: Štrajk pred samit EU

S
29.1.2012. u 20:44
0
0
Belgija: Štrajk pred samit EU
0
Belgija: Štrajk pred samit EU
Tri najveća radnička sindikata u Belgiji za sutra su najavili stupanje u štrajk zbog čega se očekuje da će bitno otežan normalan život u Briselu ali i dodatno zakomplikovani dolasci lidera EU na samit.
Prema očekivanjima, štrajk će utjecati na vazdušni i gradski saobraćaj u Briselu, ali će i putevi biti blokirani. Jednodnevni štrajk zakazan je kao znak protesta zbog paketa mjera štednje širom EU. Nova belgijska vlada nastoji da smanji svoja dugovanja povećanjem poreza, smanjenjem benificija i otpuštanjem radnika.

Na samitu će dominirati pitanja zbog kojih je štrajk i pokrenut.

Lideri EU razgovaraće o načinima da pokrenu oporavak ekonomije, za koji, prema ocijeni analitičara, nema nikakvih naznaka.

Na samitu će lideri EU, takođe finalizirati dva nova sporazuma, koja se direktno bave krizom u evrozoni.

Prvi je fiskalni sporazum, koji će zamijeniti trenutna pravila eurozone. Novi fiskalni sporazum odrediće nivoe dugovanja i deficita širom evrozone, daće veća ovlaštenja Briselu za kažnjavanje prekršioca dok će kazne prekršiocima biti automatizovane i manje otvorene za političke zloupotrebe.

Drugi sporazum određuje novi stalni fond za finansijsku pomoć članicama evrozone - Evropski mehanizam za stabilnost (ESM), koji će biti operativan godinu dana ranije nego što je planirano sa kapacitetom od 500 milijardi eura.

Velika Britanija nije dio fiskalnog sporazuma dok i Češka i Švedska, koje takođe nisu članice evrozone, možda neće učestvovati, tako da će ga potpisati samo 24 članice EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: