{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri zemalja članica EU danas o fiskalnom ugovoru za eurozonu

S
30.1.2012. u 07:58
0
0
Lideri zemalja članica EU danas o fiskalnom ugovoru za eurozonu
0
Lideri zemalja članica EU danas o fiskalnom ugovoru za eurozonu
Lideri zemalja članica EU sastat će se danas u Briselu na nezvaničnom, vanrednom samitu da bi finalizovali dogovor o fiskalnoj disciplini kojim će se ubuduće kontrolisati spoljni dug eirozone, javio je dopisnik Srne.
To je, kako je najavljeno u Briselu, važan korak da tržišta vrate povjerenje u eurozonu, a sporazuma treba da se drže zemlje članice eurozone.

Fiskalni sporazum trebalo bi da potpišu, bez obzira na to da li su u eurozoni, sve članice EU osim Velike Britanije koja se izuzela.

Pred samit treba da budu riješena još neka sporna pitanja. Zemlje koje nisu u eurozoni žele da bude uređeno kada i kako će one učestvovati na sastancima eurozone. Poljska želi da učestvuje na svim sastancima.

Također, treba da bude određeno koliko zemalja mora da ratifikuje fiskalni sporazum da bi on bio važeći. Irska, koja ima obavezu da sve velike promjene stavi na referendum, najavila je da referendum može da se izbjegne, ako neće biti obaveze da se promjene unesu u Ustav.

Na ovom samitu očekuje se i postepeno vraćanje britanskog premijera Davida Camerona u "evropsku maticu". Kameron je u decembru "srušio" potpisivanje fiskalnog sporazuma eurozone, iako se on nije direktno odnosio na Veliku Britaniju koja ne koristi zajedničku valutu.

Na sastanku će se raspravljati i o taksi na finansijske transakcije o kojoj su podijeljena mišljenja članica, o daljim potezima oko Grčke, a veliki dio diskusije bit će posvećen ekonomskom rastu i zapošljavanju u Evropi. Novi podaci Eurobarometra pokazuju da će nekoliko zemalja EU vjerovatno zahvatiti blaga recesija.

Svi lideri EU doputovali su u Brisel sinoć, jer su tri najveća radnička sindikata u Belgiji za danas najavila stupanje u generalni štrajk. Sindikati se bune zato što teret krize pada na teret radnika i srednje klase.

Na samitu će prvi put učestvovati kao posmatrač sa pravom diskusije, ali ne i glasanja, i hrvatski premijer Zoran Milanović nakon što je Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju, a referendum u Hrvatskoj se završio pozitivno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: