{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belgija: Komisija određuje nadoknade žrtvama zlostavljanja

S
14.12.2011. u 17:38
0
2
Belgija: Komisija određuje nadoknade žrtvama zlostavljanja
0
Belgija: Komisija određuje nadoknade žrtvama zlostavljanja
Žrtve, koje su katolički sveštenici seksualno zlostavljali u Belgiji, moći će da dobiju nadoknadu od Katoličke crkve u visini do 25.000 eura, a iznos će utvrditi nezavisni panel, saopštila je danas nadležna parlamentarna komisija.
Predsjednica komisija Karine Lalijo izjavila je da novac nikada neće moći da izbriše bol nanesen žrtvama. "Ipak, ovaj novac predstavlja priznanje postojanja zlostavljanja, sa njegovim posljedicama", rekla je Lalijo.

Prijedlog suda za nadoknade predstavlja odgovor na žalbe povodom činjenice da pojedini sveštenici ne mogu biti krivično gonjeni, jer se zlostavljanja djece dogodilo suviše davno.

U Belgiji su javno istupile stotine žrtava zlostavljanja unutar Katoličke crkve, nakon što je bivši biskup Briža priznao da je godinama zlostavljao svog nećaka.

Novi tribunal za nadoknade dodjeljivaće kompenzacije u iznosu od 2.500 do 25.000 eura, u zavisnosti od ozbiljnosti zlostavljanja.

U Holandiji se pojavio prijedlog da žrtve mogu da zatraže nadoknadu do 100.000 eura, a u Njemačkoj je Katolička crkva ranije ove godine predstavila plan o isplati po 5.000 eura žrtvama zlostavljanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: