|

U Holandiji hiljade djece seksualno zlostavljano

U Holandiji hiljade djece seksualno zlostavljano
0
S
SRNA
16.12.2011. u 13:06
13
komentara
0

dijeljenja
U Holandiji hiljade djece seksualno zlostavljano
Nekoliko hiljada djece bilo je izloženo seksualnom zlostavljanju u holandskim katoličkim institucijama i crkveni zvaničnici nisu na adekvatan način odgovorili na te slučajeve ili u pomoći žrtvama, navodi se u danas objavljenom izvještaju Nezavisne komisije.
U izvještaju se ističe da katolički zvaničnici nisu riješili rasprostranjene slučajeve zlostavljanja "kako bi spriječili izbijanje skandala".

Komisija je na osnovu ispitivanja više od 34.000 ljudi iznijela pretpostavku da je jedno od desetero holandske djece bilo izloženo nekom obliku zlostavljanja, a čak 20 posto djece koja su mlađe godine provela u katoličkim institucijama.

Komisija je saopštila da je primila 1.800 pružbi o zlostavljanju u katoličkim školama, bogoslovijama i sirotištima te da su te institucije "patile od simptoma previda".

Komisija je uspostavljena krajem prošle godine pod rukovstvom bivšeg ministra u vladi Vima Detmana radi istrage optužbi o zlostavljanju koje datiraju od 1945. godine.

Holandski ogranak katoličke crkve saglasio se tokom proteklog mjeseca o pokretanju sistema koji bi omogućio odštetu žrtavama zlostavljanja od strane sveštenika i drugih crkvenih radnika.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...