Moćna poruka
54

Bearni Sanders u videoporuci Izraelcima: Pedesetogodišnja okupacija mora prestati

Klix.ba
Senator američke savezne države Vermont Bernie Sanders je u govoru snimljenom povodom 50. godišnjice izraelske okupacije kazao da mir znači sigurnost kako za Izraelce tako i za Palestince.

Izgubljene su nade da bi Sanders ikada mogao postati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, iako je to na proteklim izborima pokušao. No, glas ove čestite starine još uvijek "odjekuje" kao predsjednički.

U videoporuci koju je snimio za izraelsku ljevičarsku partiju Meretz kazao je da se obilježava 50. godišnjica izraelske okupacije, koja negira osnovna prava Palestinaca.

"Znam da će se mnogi od vas složiti kada kažem: ovo mora prestati. Samo mir, pravi mir - znači sigurnost. To važi i za jednu i za drugu stranu. Samo mir podržava samoodređenje, građanska prava i ekonomsko dobro... Za oba naroda", kazao je Sanders.

Dodao je da svi zajedno trebaju da se bore protiv retrogradnih političkih ambicija, koje su u proteklom periodu zahvatile, kako Izrael, tako i Evropu i Ameriku.

"Svi zajedno trebamo da se borimo protiv tih nazadnih pokreta u svijetu, koji su učinili da bogati postaju još bogatiji, dok radnička klasa postaje sve siromašnija", istakao je Sanders.