Svijet
44

BBC: Zašto mediji šute o slučaju ubijenog Bosanca u St. Louisu?

Piše: M. N.
Zemir Begić i njegova žena Arijana
Zemir Begić i njegova žena Arijana
Urednik ugledne medijske kuće BBC Anthony Zurcher objavio je članak u kojem kritikuje američke medije zbog ignorisanja slučaja brutalnog ubistva Bosanca Zemira Begića u St. Louisu. Zurcher ističe kako ovaj slučaj nije bio "dovoljno brutalan i rasno osnovan" kako bi se za njega zainteresovali političari, nevladina udruženja i novinari.

Jedan od konzervativaca postavio je pitanje putem Twitchy stranice 'Gdje su državni mediji?', drugi je na svom blogu postavio rezultate pretraživanja na stranicama poznatih medija za pojam 'Begić' i pojma najčešće nije bilo uopće ili je povezan s nekim tekstovima koji nemaju veze s ubistvom niti Bosancem. Twitterom kruži slika na kojoj se vidi kako je pojam 'Begić' u pretraživaču na New York Timesu korišten za članak o sušenju buta.

"Mediji, prema pisanju Arnolda Ahlerta, odbijaju razmotriti mogućnost da je Begić ubijen na rasnoj osnovi ili kao reakcija na presudu suda i nerede u Fergusonu. Nasilnici koji su lutali ulicama sa čekićima 'samo iz zabave' nikada neće biti prisiljeni da se kriju i plaše za svoje živote. Američki državni tužilac Eric Holder neće otići na mjesto događaja kako bi utvrdio motiv tih nasilnika ili provesti dodatnu istragu da utvrdi da li su narušena građanska prava Begića", piše Zurcher.

Dodaje kako će Begićeva priča najprije biti pohranjena na posljednje stranice novina da bi potom bila zaboravljena potpuno.

"Nema sumnje da Begićevo ubistvo nije privuklo isti nivo pažnje kao ubistvo Michaela Browna. Begićeva smrt, kao i smrti ostalih žrtava nasilnih zločina, bezupitno je tragična. Ali, šta ako nije problem u tome što je Brownova smrt izazvala mnogo više pažnje od Begićevog ubistva? Više od 15.000 ubistava počinjeno je u SAD-u tokom 2014. godine, ubijani su i bijelci i crnci, policajci i civili, imigranti i domaći. Zar svaka od ovih smrti ne bi trebala biti nacionalna sramota?", upitao je urednik BBC-a.

Podsjetimo, Zemir Begić ubijen je čekićem prije četiri dana u St. Louisu. Za ubistvo su sumnjiče dvije maloljetne osobe koje je policija privela nekoliko sati nakon brutalnog ubistva.