Svijet
3

Barzani: Islamska država može biti pobijeđena za nekoliko sedmica

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Čelnik kurdskih obavještajaca tvrdi da Islamska država može biti u potpunosti pobijeđena za svega nekoliko sedmica ukoliko se svijet ujedini i uključi u borbu.

Govoreći u blizini fronta kod iračkog Sindžara, grada koji su kurdske snage oslobodile prošle sedmice, šef obavještajne službe Masrour Barzani rekao je BBC-u kako je riječ o izuzetno važnoj vojnoj pobjedi.

"Jednom kada izgube teritoriju, džihadisti iz svijeta neće imati gdje doći, a IDIL će izgubiti mogućnost regrutovanja lokalaca. Također, izgubit će način sakupljanja sredstava. Ukoliko je međunarodna zajednica voljna da se suprotstavi Islamskoj državi, pobjeda će doći za nekoliko mjeseci, možda čak i za nekoliko sedmica", rekao je Barzani za BBC.

Ipak, on napominje da snaga IDIL-a i pored gubitka teritorije nije pretjerano oslabljena, pogotovo kada je riječ o metodama teroriziranja.

On smatra da zapadne države, ukoliko ne žele poslati kopnene trupe, trebaju poslati pomoć u vidu podrške postojećim snagama na terotoriji Iraka i Sirije.