Svijet
25

Mapa IDIL-ovih poraza: Islamska država manja za 14 posto

Klix.ba
Dok svijet opravdano, ali razjedinjeno pokušava stati u kraj samoproglašenoj Islamskoj državi na teritoiji Sirije i Iraka, mnogi zaboravljaju činjenicu da je ona tokom ove godine izgubila značajan dio teritorije.

Sudeći prema podacima agencije IHS Conflict Monitor, Islamska država gubi teritoriju na područjima sa kojih dolazi do nedavno najjača podrška ovoj terorističkoj organizaciji.

IHS procjenjuje da je IDIL izgubio čak 14 posto svoje teritorije u periodu od januara 2015. godine, a pojedine teritorije koje su otete Islamskoj državi zapravo su bila ključna mjesta za vršenje zločinačkih operacija.

Jedna od tih teritorija je granični prelaz i grad Tal Abyad koji je povezivao Raqqu sa Republikom Turskom. Također, IDIL je izgubio dio autoputa koji povezuje Raqqu sa Mosulom.

Na teritoriji Iraka IDIL je izgubio rafinerije nafte u Baijiu te grad Tikrit.

Ipak, treba istaći da je IDIL i osvojio neke teritorije kao što su gradovi Ramadi u Iraku te Palmira u Siriji. Stručnjaci iz IHS-a smatraju da je to pokazatelj razvučenosti IDIL-ovih snaga koji su izgubivši teritorije na sjeveru Sirije svoje snage morali prebaciti na slabo branjene spomenute gradove.