Sve veća podrška
264

Barbados odlučio priznati državu Palestinu uz poruku da su dugo vremena pravili grešku

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Barbados je u petak nagovijestio da namjerava priznati Palestinu kao državu. Ovo je saopćio ministar vanjskih poslova Kerrie Symmonds na brifingu u sjedištu ministarstva.

Symmonds je rekao da su razgovori o priznanju palestinske države počeli samo mjesec dana prije početka rata između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.

“Barbados je u Ujedinjenim nacijama uvijek tvrdio da bi trebalo postojati rješenje o dvije države koje seže još od 1967. godine ili otprilike. Ironično, uprkos tome što smo rekli svijetu da bismo željeli vidjeti rješenje s dvije države, sam Barbados nikada nije priznao državu Palestinu. Dakle, postoji nekonzistentnost i nedosljednost jer kako možemo reći da želimo rješenje s dvije države ako ne priznajemo Palestinu kao državu?”, kazao je Symmonds.

Symmonds je rekao da je dokument koji opisuje tu mjeru sada pred kabinetom u pokušaju da ispravi "grešku koju smo pravili godinama".

Najava je uslijedila mjesec dana nakon što je lokalna propalestinska grupa za kampanju, Karibi protiv aparthejda u Palestini (CAAP), pozvala vladu da preispita odnose s Izraelom i prizna Palestinu kao državu.

To je također došlo nakon što su Sjedinjene Države efektivno blokirale Ujedinjene nacije da priznaju palestinsku državu tako što su stavile veto u Vijeću sigurnosti kako bi Palestincima uskratile punopravno članstvo u svjetskom tijelu.

U februaru su izraelski zastupnici podržali odbacivanje premijera Benjamina Netanyahua bilo kakvog "jednostranog" priznanja palestinske države usred rastućih poziva na oživljavanje pregovora o palestinskoj državnosti.

Symmonds je rekao da je ministarstvo vanjskih poslova službeno kontaktiralo Palestinske vlasti kako bi signaliziralo namjeru Barbadosa o formalnom priznanju, otkrivajući da su "imali te razgovore s Palestinom u septembru prošle godine prije ove erupcije poteškoća između Izraela i Hamasa i Gaze, pa je to prethodilo tom događaju”.

Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika Palestinepozdravilo je odluku Republike Barbados da prizna Državu Palestinu na granicama od 4. juna 1967. godine sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju navelo da ovaj korak odražava želju Barbadosa da podrži palestinski narod i njegova neotuđiva i legitimna prava na svojoj zemlji.

Ministarstvo smatra da odluka Barbadosa dolazi kao doprinos zemalja koje vjeruju u rješenje dvije države kao opciju koja predstavlja međunarodnu volju i legitimitet da se ovo rješenje spase, koje se sistematski uništava kao rezultat ubrzane izraelske politike i planova, posebno kroz nastavak genocidnog rata u pojasu Gaze i širenje kolonijalizma.

Nadalje, pozvalo je sve zemlje koje još nisu priznale Državu Palestinu da preduzmu ovaj korak što je prije moguće kako bi potvrdile odlučnost međunarodne zajednice u cilju okončanja patnje palestinskog naroda.