Svijet
0

Barack Obama žvakao žvakaću tokom izvođenja Marseljeze

Klix.ba
Američki predsjednik Barack Obama "uhvaćen" je kako žvaće žvakaću gumu dok svira Marseljeza, državna himna Francuske.

Obama je prisustvovao svečanoj ceremoniji obilježavanja 70-godišnjice Dana D u Normandiji. Tokom dolaska britanske kraljice Elizabethe II i izvođenja Marseljeze Obama je žvakao žvakaću gumu, a takvo njegovo ponašanje naišlo je na brojne kritike, najprije tviteraša.

"Obama hoćete li i Coca-Colu dok žvaćete žvaku, dok se Marseljeza izvodi?" "Kraljica stiže, a vi Obama žvaćete zvakaću gumu", neki su od tvitova.

Mnogi su Obamino ponašanje opisali iznimno nepristojnim, pogotovo za čovjeka koji je predsjednik jedne od najvećih svjetskih sila.

Inače, ovo nije prvi put da je Obama na meti kritika javnosti zbog žvakaće gume. Dogodilo se to i tokom sahrane Nelsona Mandele u decembru prošle godine.

Podsjetimo, u Francuskoj je jučer održana svečanost kojom je obilježeno 70 godina od iskrcavanja savezničkih vojnika u Normandiju te je odata počast civilima i vojnicima.

U Parizu je organizovana večera u čast britanske kraljice Elizabethe II.

Kraljica, koja je govorila i na engleskom i na francuskom jeziku, rekla je da je 1948. godine imala zadovoljstvo da prvi put upozna Francusku i od tada je stekla naklonost prema francuskom narodu.

Francuski predsjednik Francois Hollande je na početku večere pred oko 240 zvanica pozdravio veze koje postoje između Francuske i Velike Britanije.

"Mir, ali i napredak, naša su zajednička obaveza. Ne živimo od nostalgije naše prošlosti, čak i ako je slavna", poručio je Hollande.