Svijet
37

Barack Obama je prije tri godine odobrio prisluškivanje Angele Merkel

Klix.ba
Prema pisanju njemačkog lista Bild, američki predsjednik Barack Obama je lično bio obaviješten o prisluškivanju telefona njemačke kancelarke Angele Merkel te je dopustio da se ono nastavi prije tri godine.
O aferi prisluškivanja njemačke kancelarke već danima bruje svi mediji u svijetu. Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) ju je navodno prisluškivala posljednjih deset godine, a Obamu su o tome obavijestili 2010. godine te je on lično odobrio da se prisluškivanje nastavi.

Bild am Sonntag piše kako je Obamu o prisluškivanju kancelarke obavijestio general Keith Alexander, šef NSA-e. Međutim, on to negira, saopćeno je danas iz njegovog ureda.

"Obama nije spriječio prisluškivanje u tom momentu, već je dozvolio da se ono nastavi", potvrdio je listu izvor blizak NSA-u.

Kasnije je navodno Bijela kuća zatražila opsežan izvještaj od NSA-e o praćenju telefonskih razgovora kancelarke Merkel.

Spiegel također piše da je kancelarkin telefon prisluškivan još od davne 2002., tri godine prije nego što je postala kancelarka, još dok je bila vođa opozicije.

Praćenje njenog telefona uključivalo je SMS poruke, kao i razgovore, a fiksni telefon u njenoj kancelariji navodno nije prisluškivan.



Bild navodi kako je meta prisluškivanja bio i njen prethodnik Gerhard Schroeder, nakon što se usprotivio ratu u Iraku.

Ova afera je dobrano narušila američko-njemačke odnose, a prema anketi tri četvrtine Nijemaca smatraju kako se Barack Obama mora lično izviniti kancelarki.

U međuvremenu je Michael Morell, bivši zamjenik direktora CIA-e, izjavio za CBS da je otkriće Edwarda Snowdena, bivšeg NSA-inog uposlenika, o tome da Amerika prisluškuje građane širom svijeta, jako naštetilo američkim naporima u praćenju terorista.