Svijet
39

Merkel se obratila Obami: Objasnite zašto ste prisluškivali moj telefon

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je objašnjenje od američkog predsjednika Baracka Obame nakon što je dobila informaciju da je moguće da su SAD prisluškivale njen telefon.

Glasnogovornik njemačke kancelarke izjavio je da je takvo nešto potpuno neprihvatljivo, dok je Merkelova pozvala američke zvaničnike da razjasne "svoj nadzor" u Njemačkoj.

Iz Bijele kuće je saopćeno kako je Obama rekao da SAD nisu špijunirale Merkelovu niti prisluškivale njen telefon.

"SAD ne prate i nemaju namjeru prisluškivati telefon kancelarke Merkel", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, prenosi BBC.

Informaciju o prisluškivanju telefona Angele Merkel dobila je njemačka Vlada. Nisu htjeli saopćiti na koji su način došli do te informacije, no, kako piše Der Spiegel, moguće je da su do te informacije došli uvidom u informacije koje je u javnosti obznanio nekadašnji uposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) Edward Snowden.

Podsjetimo, SAD su optužene da su špijunirale Meksiko, brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff, prisluškivale sjedište Ujedinjenih nacija, a i Francuska je zatražila objašnjenje od Washingtona nakon saznanja da je NSA tajno bilježila miliione telefonskih poziva u Francuskoj krajem prošle i početkom ove godine.

Sve to je otkriveno zahvaljujući dokumentima Edwarda Snowdena.