Svijet
36

Ban Ki-moon: UN spreman da pomogne u obnovi pojasa Gaze, posljednji put

FENA
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ujedinjene nacije su spremne da pomognu obnovu Pojasa Gaze, posljednji put, upozorio je u srijedu generalni sekretar ove svjetske organizacije Ban Ki- moon.

Otvarajući specijalni sastanak Generalne skupštine UN-a, Ban je apelovao na trajan mir, u trenutku kada se 72-satni humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa održava drugi dan zaredom, prenosi AFP.

"Bezumni ciklus patnji u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u Izraelu, mora se okončati", rekao je on na sjednici Generalne skupštine koja broji 193 zemlje članice, prenosi Tanjug.

Nakon tri rata u Gazi u posljednjih šest godina, Ban je upozorio da je strpljenje svijeta s Izraelcima i Palestincima na ispitu.

"Da li moramo da nastavimo tako, gradi, ruši i gradi i ruši", upitao je Ban, dodavši:

"Gradit ćemo opet, ali ovo mora biti posljednji put da se obnavlja. Ovo mora prestati sada", rekao je.

Tokom četiri sedmice sukoba u Pojasu Gaze ubijeno je 1.875 Palestinaca, a na izraelskoj strani je bilo 67 žrtava, dok je skoro polovina od 1,8 miliona stanovnika Gaze napustila svoje domove, bježeći od sukoba.

Izaslanik UN-a za Bliski stok Robert Serry rekao je da je razaranje, kao i broj poginulih u najnovijem nasilju, teže nego u sukobu koji je započeo krajem 2008. i početkom 2009. i trajao osam dana.

Generalna skupština se sastala na zahtjev arapskih zemalja, koje su kritikovale Vijeće sigurnosti što nije usvojilo oštro intoniranu rezoluciju kako bi se izvršio pritisak na Izrael i Hamas da obustave sukob.

Jordan je u utorak dijelio nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti, pozivajući na prekid vatre, ukidanje izraelske blokade Gaze i istragu napada na škole UN-a, u kojima su se sklonili raseljeni civili. O tom dokumentu bi tek trabalo da se glasa.

Vijeće koje ima 15 članica je 27. jula objavilo saopćenje, pozivajući na prekid vatre i izražavajući podršku za egipatske posredničke napore, dan nakon što su Sjedinjene Države odustale od primjedbi da će takav tekst istaći samo ono što Izrael čini.