{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon: UN spreman da pomogne u obnovi pojasa Gaze, posljednji put

F
6.8.2014. u 19:41
36
28
Ban Ki-moon: UN spreman da pomogne u obnovi pojasa Gaze, posljednji put
36
Ban Ki-moon: UN spreman da pomogne u obnovi pojasa Gaze, posljednji put
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ujedinjene nacije su spremne da pomognu obnovu Pojasa Gaze, posljednji put, upozorio je u srijedu generalni sekretar ove svjetske organizacije Ban Ki- moon.
Otvarajući specijalni sastanak Generalne skupštine UN-a, Ban je apelovao na trajan mir, u trenutku kada se 72-satni humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa održava drugi dan zaredom, prenosi AFP.

"Bezumni ciklus patnji u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u Izraelu, mora se okončati", rekao je on na sjednici Generalne skupštine koja broji 193 zemlje članice, prenosi Tanjug.

Nakon tri rata u Gazi u posljednjih šest godina, Ban je upozorio da je strpljenje svijeta s Izraelcima i Palestincima na ispitu.

"Da li moramo da nastavimo tako, gradi, ruši i gradi i ruši", upitao je Ban, dodavši:

"Gradit ćemo opet, ali ovo mora biti posljednji put da se obnavlja. Ovo mora prestati sada", rekao je.

Tokom četiri sedmice sukoba u Pojasu Gaze ubijeno je 1.875 Palestinaca, a na izraelskoj strani je bilo 67 žrtava, dok je skoro polovina od 1,8 miliona stanovnika Gaze napustila svoje domove, bježeći od sukoba.

Izaslanik UN-a za Bliski stok Robert Serry rekao je da je razaranje, kao i broj poginulih u najnovijem nasilju, teže nego u sukobu koji je započeo krajem 2008. i početkom 2009. i trajao osam dana.

Generalna skupština se sastala na zahtjev arapskih zemalja, koje su kritikovale Vijeće sigurnosti što nije usvojilo oštro intoniranu rezoluciju kako bi se izvršio pritisak na Izrael i Hamas da obustave sukob.

Jordan je u utorak dijelio nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti, pozivajući na prekid vatre, ukidanje izraelske blokade Gaze i istragu napada na škole UN-a, u kojima su se sklonili raseljeni civili. O tom dokumentu bi tek trabalo da se glasa.

Vijeće koje ima 15 članica je 27. jula objavilo saopćenje, pozivajući na prekid vatre i izražavajući podršku za egipatske posredničke napore, dan nakon što su Sjedinjene Države odustale od primjedbi da će takav tekst istaći samo ono što Izrael čini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: