Svijet
0

Ban Ki-moon pozvao SAD i Rusiju da se ujedine u borbi protiv terorizma

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon pozvao SAD i Rusiju da se ujedine u borbi protiv terorizma i u ime čovječanstva poraze to zlo.

Sekretar Ban je na 27. Redovnom godišnjem samitu Zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru najavio da će početkom naredne godine objaviti sveobuhvatni plan borbe protiv radikalizma i ekstremizma na globalnom nivou.

"Sve teroriste i ekstremiste treba poraziti u ime čovječanstva. Moramo se ujediniti. Moramo pokazati globalnu solidarnost u sučeljavanju sa zajedničkim neprijateljem, IDIL-om ili nekim drugim ekstremističkim i terorističkim grupama", poručio je prvi čovjek UN-a Ban.

Uporedo s tim, u obraćanju prisutnima na Samitu u Maleziji ruski premijer Dimitrij Medvedev je istakao da se zemlje u kojima žive muslimani moraju ujediniti u borbi protiv IDIL-a.

"Potrebna nam je konsolidirana antiteroristička opredijeljenost zemalja s brojnom muslimanskom populacijom, a Rusija je jedna od tih zemalja. Sada je jasno da se protiv te prijetnje možemo boriti samo ako udružimo snage i zajednički djelujemo kroz međunarodne institucije poput UN-a ", kazao je Medvedov.

Zemlje ASEAN-a su, pored borbe protiv terorizma, raspravljale i o ekonomskim i drugim pitanjima.

Uspostavljena je službena zajednica zemalja s ciljem omogućavanja slobodnijeg protoka trgovine i kapitala u tom području u kojem živi više od 625 miliona ljudi, sa zajedničkom ekonomskom proizvodnjom od 2,6 biliona američkih dolara.

"U praksi smo ustvari ukinuli carine. Sada moramo osigurati još slobodnije kretanje roba i kapitala te ukloniti zapreke koje koče rast i investicije", rekao je malezijski premijer Najib Razak.

Deklaraciju novouspostavljene zajednice potpisalo je 10 članica ASEAN-a i to Bruneji, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Nakon potpisivanja deklaracije, čelnici ASEAN-a sastali su se s osam preostalih lidera iz Azije i Pacifika, odnosno s čelnicima SAD-a, Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Rusije, Australije i Novog Zelanda.

Sljedeći samit ASEAN-a održat će se krajem naredne godine u SAD-u.