"Duboko žali"
0

Ban Ki-moon osudio veto Rusije i Kine na rezoluciju o Siriji

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon danas je oštro kritikovao veto koje su Rusija i Kina uložile na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o rješenju krize u Siriji i rekao da taj potez "podriva" svjetsku organizaciju.

Ban "duboko žali" zbog neuspjeha da se usvoji rezolucija kojom se osuđuje nasilno gušenje demonstracija i poziva predsjednik Sirije Bašar al-Asad da preda vlast, navodi se u saopćenju UN-a.

"Taj potez slabi ulogu Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, u vrijeme kada sirijske vlasti moraju da čuju zajednički glas koji poziva na hitan prekid nasilja nad sirijskim narodom", istakao je Ban.

"Dok se sirijska kriza produbljuje, a nasilje i patnja sirijskog naroda postaju sve veći, izgubili smo mogućnost da preduzmemo zajedničku akciju koja bi ublažila krizu i povela ka mirnoj budućnosti", ocijenio je generalni sekretar UN-a.

Ban je rekao i da je veto Rusije i Kine "veliko razočaranje za narod Sirije i Bliskog istoka, kao i za sve one koji podržavaju demokratiju i ljudska prava", prenio je France Presse.

Rusija i Kina uložile su danas veto na rezoluciju VSUN-a, kojom se osuđuje nasilno gušenje demonstracija i poziva predsjednik Sirije Bašar al-Asad da preda vlast.

Ostalih 13 članica VSUN-a glasalo je za rezoluciju, kojom bi se dala puna podška planu Arapske lige, u cilju okončanja 11-mjesečnih protesta u Siriji.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je da je rezolucija koju su predložile evropske i arapske zemlje "neuravnotežena".

To je drugi put da su Rusija i Kina, stalne članice VSUN-a, uložile veto na rezoluciju o Siriji. Prvi put su u oktobru spriječile usvajanje rezolucije kojom se osuđuje Sirija i prijeti uvođenjem sankcija, prenio je Tanjug.