Svijet
0

Bagis: Turska želi viznu liberalizaciju s EU-om

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Egemen Bagis kako Turska ne želi vizne olakšice, već liberalizaciju viznog režima.

"Želimo da nam se dodijeli vizna liberalizacija. Želimo da 75 miliona turskih državljana dobije priliku da slobodno i bez ograničenja mogu putovati u sve zemlje članice Evropske unije", kazao je Bagis danas tokom skupa "Turski državljani u dijaspori".

Bagis je poručio da je nemogućnost slobodnog putovanja u zemlje EU-a jedan od velikih problema sa kojima se suočava Turska, koja danas zauzima vrlo značajno mjesto u globalnoj ekonomiji.

“Otvoreno vam želim kazati, kada smo prije devet godina, kao Partija pravde i razvoja (AKP), prvi put došli na vlast, evropski lideri nisu uopšte željeli da spomenu mogućnost vizne liberalizacije za Tursku. Ali, sada nam šalju optimistične poruke da žele da nam olakšaju putovanje u zemlje EU-a. Naši privrednici mogu dobiti dugoročnu vizu uz pomoć potvrde iz privrednih komora. Evropljani nam poručuju da minimiziramo troškove za dobijanje vize. Međutim, mi ne želimo ovakve i slične olakšice u pogledu putovanja u zemlje EU-a”, kazao je Bagis.

Na kraju je naglasio kako Turci žele da dobiju priliku da, kao i većina građana Evrope, slobodno putuju širom Evropske unije.

Pod viznom liberalizacijom podrazumijeva se slobodno kretanje u zemljama Evropske unije. Ona ne znači boravak niti azil u nekoj od zemalja. Bosna i Hercegovina je među posljednjim državama u regiji dobila viznu liberalizaciju.

Od 15. decembra 2010, nakon punih 18 godina stajanja u redovima ispred ambasada u Sarajevu, građani koji imaju biometrijski pasoš, mogu putovati u zemlje Evropske unije.