Primjer efikasnog odgovora BiH
0

Petnaest mjeseci od ukidanja viza građanima BiH

Sponzorirani članak
Već skoro petnaest mjeseci građani Bosne i Hercegovine slobodno, bez viza, putuju u zemlje Evropske unije. Odluka koju je Evropski parlament donio krajem 2010. godine, a potom potvrdilo i Vijeće EU, nije bila olakšica niti poklon građanima i vlastima BiH. Naprotiv, ona je rezultat odlučnog odgovora države i njenih institucija na zahtjeve EU.

"Ukidanje viza za građane BiH predstavlja dobar primjer kako zemlje Evropske unije rade zajedno, a što je još važnije kako je EU u saradnji sa bh. vlastima omogućila slobodno putovanje, odnosno bezvizni režim za građane BiH. Uloga EUPM-a u procesu vizne liberalizacije je bila da radi sa agencijama za provođenje zakona, koje su važan i neodvojiv dio tog procesa. Postigli smo veoma uspješne rezultate u kojima danas uživaju građani Bosne i Hercegovine", rekao je Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH.

Policijska misija EU je među prvima odala priznanje koordiniranim naporima agencija za provođenje zakona na reformama usmjerenim ka jačanju vladavine zakona, borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija, sigurnosti dokumenata, što je u konačnici i dovelo do vizne liberalizacije. Jedna od tih mjera je bilo uvođenje biometrijskog pasoša. Bosna i Hercegovina danas ima jednu od najsigurnijih putnih isprava u svijetu, o čemu svjedoči i činjenica da od uvođenja biometrijskog pasoša nije evidentiran nijedan njegov falsifikat.

"Možemo reći da je trenutno u BiH u funkciji jedan od najsigurnijih sistema izdavanja dokumenata, mogu slobodno reći najsigurniji i među zemljama EU", rekao je Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Pored sigurnih dokumenata, jedan od osnovnih uslova za bezvizni režim je bilo stavljanje ilegalnih migracija pod kontrolu. Agencije za provođenje zakona su brzo i efikasno odgovorile i na ovaj zahtjev.

"Uslovi Evropske komisije u oblasti migracija su bili da upravljamo migracijama i da budemo u stanju poduzimati sve represivne mjere protiv nezakonitih migracija. Dali smo puni doprinos tome i ilegalne migracije sveli u kontrolisane okvire", rekao je Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Pred Graničnom policijom BiH su i u narednom periodu novi izazovi, pogotovo ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju.

"U narednom razdoblju sa Hrvatskom, a u budućnosti sa EU, gradimo granične prijelaze. To znači da će biti dva BIP prijelaza kojima će moći ići sve vrste roba u Hrvatsku, a kasnije u EU. Također, radimo na zajedničkim prijelazima u Neumu", rekao je Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH.

Evropska komisija očekuje dalji napredak na unapređenju borbe protiv organiziranog kriminala, podršci u implementaciji sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka između policijskih tijela i tužilaštava te stavljanju u operativni rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Također, značajno je poduzimanje mjera na sprečavanju priliva azilanata iz BiH u zemlje Zapadne Evrope.

"Prema informacijama koje mi imamo, građani BiH putuju u sve zemlje EU, koriste pogodnosti bezviznog režima, ali isto tako se na vrijeme vraćaju u BiH. Bezvizni režim se do sada odvija u obimu kako je to i planirano procedurama Evropske komisije", naglasio je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH.

Pozitivne ocjene iz Ministarstva sigurnosti bude optimizam, ali pozivaju i na oprez. Nepoštivanje propisa Evropske komisije bi moglo dovesti do suspenzije bezviznog režima. Institucije BiH, uz to, moraju i dalje provoditi reforme neophodne za održavanje bezviznog režima.

Građani BiH im mogu znatno pomoći u tim nastojanjima. Potrebno je samo da poštuju propise i time očuvaju privilegiju stečenu nakon 15 godina, a ona je slobodno putovanje u zemlje EU.