Evropski standardi
0

BiH sposobna suprotstaviti se svim oblicima ilegalnih migracija

Sarajevo-x.com
Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine se za samo pet godina postojanja po efikasnosti skoro izjednačila sa imigracionim službama država članica Evropske unije.

"Imamo sve potrebne kapacitete i instrumente da se suprotstavimo ilegalnim migracijama, trgovini i krijumčarenju ljudima i uspješno radimo na tome", kaže Dragan Mektić, direktor Službe.

To se potvrdilo i tokom procesa vizne liberalizacije. Rezultati Službe za poslove sa strancima BiH su bili jedan od ključnih faktora prilikom donošenja odluke o ukidanju viza za građane BiH koji putuju u države EU.

"Činjenica je da ilegalne migracije više ne upravljaju nama, nego mi njima. Posljedica je to kvalitetne saradnje, ne samo sa sigurnosnim agencijama i policijama u BiH, nego i sa srodnim službama u regiji. Ilegalne migracije su problem koji se ne može posmatrati niti rješavati na državnom, već isključivo na regionalnom nivou", naglašava direktor Mektić.

Upravo stoga broj ilegalnih migranata koji su uspjeli proći granice zemalja naše regije i doći do EU, nije tako velik. Stranci koji posumnjaju u ovu tvrdnju i pomisle kako je BiH idealno područje za ilegalni tranzit ka zemljama EU imaju velike šanse da postanu stanari Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu. Odatle će u što kraćem roku biti vraćeni u matičnu ili zemlju iz koje su pristigli u BiH.

Ivo Ramljak, načelnik Sektora za readmisiju, prihvat i smještaj stranaca, navodi kako je Služba do sada po raznim osnovama otkazala gostoprimstvo za više od 5.400 stranih državljana. Oni su morali dobrovoljno napustiti BiH ili su, u suprotnom, prisilno deportovani. Među njima je i veći broj osoba koje su proglašene prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH.

Iako u javnosti najviše pažnje privlači segment ilegalnih migracija, Služba je prvenstveno servis za strance koji dolaze s namjerom da legalno borave u BiH.

"Služba vrši niz sigurnosnih provjera stranih državljana koji namjeravaju boraviti ili već borave u BiH. U 2010. godini oko 340.000 stranih državljana je boravilo u BiH i iz godine u godinu taj broj raste. To pokazuje da BiH postaje sve privlačnija destinacija, što je naročito izraženo među mladima koji se žele školovati u BiH. U 2008. godini ovdje je nastavu pohađalo 790 stranaca, a već u 2010. bilo ih je 1.799 i taj broj i dalje raste", rekao je Asmir Kedić, šef Terenskog centra Sarajevo.

Svi ovi pokazatelji su odraz uređenog sistema i jasne migracione politike BiH, zemlje čije će institucije sa dobrodošlicom dočekati i izaći u susret svim stranim državljanima koji dolaze u dobroj namjeri i poštuju ovdašnji ustavni poredak i zakone.