{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tanja Fajon: Bezvizni režim je pod lupom

S
28.7.2012. u 09:00
12
54
Tanja Fajon: Bezvizni režim je pod lupom
12
Tanja Fajon: Bezvizni režim je pod lupom
Tanja Fajon
Klauzula za suspenziju bezviznog režima uskoro će biti na snazi, a već sad su neke zemlje spremne da je upotrijebe prema BiH, izjavila je izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.
Fajonova je izrazila nadu da ta klauzula nikad neće biti upotrijebljena, te naglasila da bi BiH trebalo da uloži više snage za informisanje građana i da svjesno ispunjava sve uslove "mape puta" za viznu liberalizaciju i preporuke Brisela.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Lazar Prodanović ocijenio je da bi odluka o ponovnom uvođenju viza predstavljala ne jedan, nego deset koraka unazad, ali smatra da do toga neće doći.

Potpredsjednik SDP-a Slobodan Popović smatra da je realno da se ovo desi jer "ljudi neće prestati bježati zato što im neko zaprijeti suspenzijom bezviznog režima".

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da neće doći do ukidanja bezviznog režima "jer bi za EU to bio preveliki rizik dodatne destabilizacije političke situacije u BiH".

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac se ne slaže da će EU odustati od uvođenja viza samo zbog rizika pogoršanja političke situacije u BiH, te da ovaj problem treba ozbiljno shvatiti i riješiti.

O mogućoj suspenziji vizne liberalizacije počelo se govoriti nakon pojave velikog broja azilanata iz Srbije i Makedonije u zemljama EU, a kasnije se problem pojavio i sa građanima BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: