Njemačka ministrica
0

Baerbock: Putinova odluka da suspenduje nuklearni sporazum je korak ka otvorenom naoružanju

T. K.
Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poručila je danas da je svjetska zajednica više puta pozivala ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne pribjegava nuklearnim prijetnjama u sukobu sa Zapadom zbog rata u Ukrajini.

Govoreći o posjeti oblasti u Turskoj koju su opustošili nedavni zemljotresi, Baerbock je navela da je Putinova odluka da suspenduje važan sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, ona je naglasila da je ovo značaj koraka ka otvorenom nuklearnom naoružanju, prenio je Reuters.

U govoru povodom godišnjice ruske vojne operacije u Ukrajini, Putin je rekao da Rusija suspenduje učešće u Novom START ugovoru, posljednjem velikom sporazumu o kontroli naoružanja između Moskve i Washingtona.

Podsjećamo, Putin je u današnjem obraćanju Federalnoj skupštini rekao da je Rusija uradila sve moguće da probleme u Donbasu riješi mirnim sredstvima, ali da je iza njenih leđa pripreman drugačiji scenario.

Prema riječima Putina, Rusija je iskreno težila miru, a zalaganje Zapada za mir je bilo lažno.

"Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavci oružja prije početka vojne operacije u Ukrajini", rekao je, između ostalog, Putin.