Svijet
0

B-52 greškom nosio nuklearne projektile sa sjevera na jug SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan bombarder B-52 preletio je prošle sedmice cijele Sjedinjene Države, sa sjevera na jug, zabunom noseći šest nuklearnih projektila, zbog čega je otvorena velika istraga, potvrdilo je u srijedu američko Ratno zrakoplovstvo.

Bombarder je prošlog četvrtka letio iz baze Minot u Sjevernoj Dakoti do baze Barksdale u Luizijani, sa šest krstarećih projektila koji su išli u otpis, saopćilo je Ratno zrakoplovstvo.

"To je veliki gaf zbog kojeg će se kotrljati neke glave", rekao je umirovljeni zrakoplovni general Don Sheperrd, vojni analitičar CNN-a.

Bojeve glave trebale su biti demontirane s krstarećih projektila prije nego što su oni pričvršćeni na B-52, kazali su vojni dužnosnici.

Posada nije bila svjesna da zrakoplov nosi nuklearne bojeve glave, kazali su dužnosnici, govoreći za CNN pod uvjetom anonimnosti s obzirom na iznimnu osjetljivost i sigurnost koje okružuju ovaj slučaj.

Greška je otkrivena nakon šest sati leta do Luizijane.

Potpukovnik Ed Thomas izjavio je kako je Ratno zrakolovstvo, iako vojska na raspravlja u javnosti o procedurama s nuklearnim oružjem, ovaj slučaj odlučilo objaviti kako bi javnosti pružilo dodatna jamstva.

"Javnost nikada nije bila u opasnosti", rekao je Thomas.

Dužnosnici su kazali da incident predstavlja veliko kršenje sigurnosnih pravila za nuklearno oružje, a jedan zrakoplovni časnik je kazao kako se ne može sjetiti da se nešto slično ikada dogodilo, prenosi CNN.

Zbog ozbiljnosti incidenta o njemu je izviješten i predsjednik George W. Bush.

General Duglas Raaberg, direktor za Zračne i svemirske operacije u Zapovjednom centru Ratnog zrakoplovstva u Langleyu, Virdžinija, naredio je da se provede istraga o tome kako su nuklearni projektili preletjeli cijelu zemlju a da niko nije znao za to, kazali su dužnosnici.

Jedan od nadležnih časnika već je smijenjen s dužnosti, a nekoliko ostalih izgubilo je ovlaštenja za rukovanje s nuklearnim oružjem, rekli su dužnosnici.

Jedan vojni stručnjak kazao je za CNN kako nije bilo nuklearnog rizika za javnost, jer oružje nije bilo pripremljeno za aktiviranje.

Dužnosnici vjeruju kako se čak i da se zrakoplov srušio ili da je neki projektil otpao s krila, bojeve glave ne bi aktivirale i ne bi došlo do nuklearne eksplozije, iako bi konvencionalni eksploziv u bojevoj glavi mogao biti detoniran.

Također je bila isključena mogućnost lansiranja krstarećih projektila jer je potrebno proći višestruke sigurnosne procedure prije nego do toga dođe.