Svijet
37

Azerbejdžan objavio rezultate izbora prije nego je glasanje počelo

Klix.ba
Predsjednički izbori koji su održani u srijedu, 9. oktobra, u Azerbejdžanu nisu izazvali velika očekivanja u svijetu. Predsjednik Ilham Aliyev je preuzeo stolicu od svog oca prije 10 godina i očekivano, nastavio je sjediti u njoj.

Aliyev je poznat po tome što je zastrašivao aktiviste koji se bore za ljudska prava i slobode i novinare, ali događaj koji se desio nekoliko sati prije početka izbora pokazao je kolika je zapravo njegova moć.

Naime, iako glasanje nije ni počelo, na stranici izborne komisije Azerbejdžana objavljeni su rezultati izbora. Aliyev je, naravno, prikazan kao pobjednika sa 72,76 posto glasova. Na drugom mjestu je bio kandidat Jamil Hasanli sa 7,4 posto glasova. Hasanli se nedavno žalio Centralnoj izbornoj komisiji te zemlje kazavši kako Aliyev ima plaćeno vrijeme na državnoj televiziji u prime timeu, dok opozicija nema. Žalba je odbačena.

Podaci su vrlo brzo povučeni sa stranice. Izjava zvaničnika jeste da je developer aplikacije greškom poslao rezultate izbora iz 2008. godine kako bi je testirao. No, to i nije dobro opravdanje, s obzirom na to da su na listi bili kandidati s ovih izbora, a procenti glasova se ne poklapaju s onima iz 2008. godine.

Pretpostavljalo se da će izbori u Azerbejdžanu proteći na tradicionalni način uz spriječene demonstracije, maltretiranje reportera, srozavanje opozicijskih kandidata, uz navijače na biralištima i Aliyevu fantastičnu pobjedu. No, ovaj put redoslijed je pobrkan.

Kako god, Aliyev je pobijedio i na ovim izborima.