Svijet
0

Azerbejdžan: Na TV debati flašom gađao protivničkog kandidata

FENA
Televizijska debata o predsjedničkim izborima u Azerbejdžanu završila se u četvrtak navečer tako što je jedan od učesnika bacio flašom s vodom na kandidata opozicione koalicije koji je kritizirao predsjednika Ilhama Alijeva.

Kandidat Hafiz Hacijev, koji predstavlja provladinu stranku Jeni Musavat, bacio je plastičnu flašu na Džamila Hasanliju, kandidata Nacionalnog vijeća demokratskih snaga u kojem su glavne opozicione stranke, kada je Hasanli optužio predsjednika Alijeva za korupciju, javlja agencija AFP.

"Uništit ću vas", povikao je Hacijev prije nego što su ga izveli zaštitari.

Flaša nije pogodila Hasanliju i on je napustio studio.

U debati je učestvovalo devet od deset kandidata. Samo je Alijev bio otsutan.

Alijev je zamijenio svog oca 2003. godine i ponovo je izabran 2008. godine na drugi petogodišnji mandat. Smatra se da je favorit na izborima 9. oktobra.

Prije njega, njegov otac Hejdar Alijev, bivši agent KGB-a (državna sigurnost u vrijeme Sovjetskog saveza) i član Politbiroa Komunističke partije Sovjetskog saveza, upravljao je Azerbejdžanom skoro bez prekida od 1969. do 2003.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju režim predsjednika Aliejva da progoni novinare i zatvara pristalice opozicije u ovoj zemlji na obali Kaspijskog mora bogatoj naftom i plinom.