Brojna pitanja
0

Autopsija otkrila da članovima kenijskog kulta koji su umrli od gladi nedostaju organi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Obdukcije tijela pronađenih u masovnim grobnicama povezanim s vjerskim kultom u Keniji otkrile su nestale organe i potaknule sumnju na prisilno vađenje, rekli su istražitelji, a nova runda ekshumacija nastavit će se u utorak.

Prošlomjesečno otkriće masovnih grobnica u blizini grada Malindi na obali Indijskog okeana zaprepastilo je ovu duboko religioznu zemlju u kojoj su većina kršćani u onome što je nazvano "masakr u šumi Shakahola".

Policija vjeruje da većina tijela pripada sljedbenicima samozvanog pastora Paula Nthengea Mackenzieja, koji je optužen da im je naredio da umru od gladi "kako bi susreli Isusa".

Iako se čini da je izgladnjivanje glavni uzrok smrti, neke od žrtava, uključujući djecu bile su zadavljene, pretučene ili ugušene, prema glavnom vladinom patologu dr. Johansenu Oduoru.

U sudskim dokumentima podnesenim u ponedjeljak navodi se da su nekima od leševa uklonjeni organi, a policija tvrdi da su osumnjičenici bili angažirani u prisilnom uzimanju dijelova tijela.

"Postmortem izvještaji su pokazala da nedostaju organi u nekim tijelima žrtava koja su ekshumirana. Vjeruje se da je trgovina ljudskim tjelesnim organima dobro koordinirana i uključuje nekoliko igrača", rekao je glavni inspektor Martin Munene u izjavi pod prisegom predanoj sudu u Nairobiju.

Munene je rekao da je Ezekiel Odero, televizijski evangelist visokog profila koji je uhapšen prošlog mjeseca u vezi s istim slučajem i odobrena mu je jamčevina u četvrtak, primio "ogromne novčane transakcije", navodno od Mackenziejevih sljedbenika koji su prodali svoju imovinu na nagovor vođe kulta.

Sud u Nairobiju naredio je vlastima da zamrznu više od 20 bankovnih računa koji pripadaju Oderu na 30 dana.

Potvrđeno je da je dosad ukupno 112 ljudi mrtvo, rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova Kithure Kindiki nakon što je stigao u Malindi kako bi nadgledao nastavak ekshumacija koje su obustavljene prošli sedmice zbog lošeg vremena.

"Napori potrage i spašavanja osoba za koje se sumnja da su se zaglavile u šikari i grmlju su u toku", rekao je Kindiki.

Postavljaju se pitanja o tome kako je Mackenzie uspio izbjeći policiju unatoč povijesti ekstremizma i prethodnim pravnim slučajevima.

Bivši taksist predao se 14. aprila nakon što je policija postupajući po dojavi prvi put ušla u šumu Shakahola, gdje je sada pronađeno 30 masovnih grobnica. Tužitelji traže zadržavanje Mackenzieja, koji je 2003. osnovao crkvu Good News International, još 90 dana dok se istraga ne završi.

Viši glavni sudac Yusuf Shikanda rekao je da će odluku o zahtjevu donijeti u srijedu.