Svijet
0

Austrijski parlamentarac Strache: BiH je država koja se umjetno održava

Klix.ba
Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache, predsjednik desničarske Freiheitliche Partei Österreichs (Slobodarska stranka Austrije, FPÖ) i poslanik u Parlamentu Austrije, izjavio je u intervjuu za dnevnik Wiener Zeitung kako u BiH Srbe i Hrvate sprečavaju u izjašnjavanju hoće li se pridružiti Srbiji i Hrvatskoj.

"U Bosni i Hercegovini žive i Srbi i Hrvati. To je država koja se umjetno održava i gdje se Srbima i Hrvatima onemogućava da se samoopredjeljenjem izjasne hoće li se pridružiti Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Strache u intervjuu.

Ova izjava nije ništa novo za Strachea, budući da je i ranije u intervjuima imao slične izjave. Inače, on je izraziti austrijski desničar, kojem su kršćani primarna briga. Profilirao se 2009. godine, kada je govorio protiv priznanja Kosova, pokušavajući sakupiti glasove Austrijanaca srbijanskog porijekla.

"Austrija i BiH imaju veoma dobre političke i ekonomske odnose, koji su zasnovani na stogodišnjim vezama. Izjave, posebno one u predizbornim kampanjama, neće i ne mogu poništiti nekoliko važnih činjenica. Prva je da će Austrija i BiH nastaviti dobru saradnju ko god da pobijedi na izborima, bilo u BiH, ili u Austriji. Druga je da BiH, kao multietnička zemlja, ima jasnu perspektivu članstva u EU. Žao nam je ako neko misli da je BiH vještačka tvorevina, ali nećemo se truditi da takve razuvjeravamo, budući da sve historijske, pravne i životne činjenice pokazuju sasvim drugačije. Želimo vjerovati da je lider FPÖ-a pogrešno citiran", izjavio je ovim povodom za austrijski magazin KOSMO Amer Kapetanović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose.