Serijska silovanja
0

Austrija: Vaspitači prodavali djevojke za seks, žrtve nakon četiri decenije podnose tužbe

FENA
U austrijskoj javnosti pojavile su se teške optužbe protiv doma za djecu bez roditelja u dvorcu Wilhelminenberg, grada Beča, koji je zatvoren još 1977.godine.

Prema advokatu Johanesu Elbeku dvije žene koje su bile smještene u tom domu sada su progovorile o stravičnoj praksi u toj ustanovi.

U domu, prema njihovim tvdnjama bilo je serijskih silovanja, tokom kojih su učesnici davali novac vaspitačicama za podvođenje djece.

U silovanjima su učestvovali i vaspitači, tvrde dvije žene koje su tek poslije skoro četiri decenije skupile hrabrosti da javno progovore.

Grad Beč je najavio da će optužbe protiv svoje nekadašnje ustanove detaljno istražiti.

Jedna od žena Eva L, koja je progovorila, ispričala je da je bila u sobi sa 20 djevojaka i više muškaraca, koji su "iskoristili" sve djevojke.U seksualnim zlostavljanjima učestvovali su i vaspitači.

Bečki advokat, koji zastupa dvije žene koje su tokom 70-tih, kao šestogodišnjakinje, bile smještene u tom domu, planira podnošenje tužbe.

  • One su u domu bile sistematski i u više navrata tjelesno i psihički zlostavljane, rekao je pravnik dodajući da trošak za pretrpljenu bol mora da preuzme grad Beč.

U Beču su najavili da će formirati nezavisnu komisiju koja treba da ispita događaje u pomenutom domu. Gotovo četiri decenije poslije stravičnih događanja 343 žrtve su najavile spremnost na podnošenje tužbe.