Svijet
0

Austrija: 40 godina zlostavljao mentalno oboljele kćerke

SRNA
Austrijski zvaničnici saopštili su danas da je pokrenuta istraga o optužbama da je 80-godišnji muškarac zatvorio svoje dvije mentalno oboljele kćerke u maloj sobi njihove kuće i seksualno ih zlostavljao 41 godinu.

Policija navodi da je 80-godišnji muškarac neprestano silovao kćerke u periodu od 1970. godine do maja 2011. godine. Njegove navodne žrtve sada imaju 53 i 45 godina.

Policijski zvaničnik nije imenovao osumnjičenog niti navodne žrtve.

Policija je potvrdila da su pokrenuli istragu o ovom slučaju nakon što je objavljen izvještaj u dnevniku "Oberösterreichische Nachrichten". Dnevnik je pisao da su žene pobjegle nakon što njihov otac nije mogao da ustane pošto ga je starija kćerka gurnula i spriječila da je ponovo siluje.

Ove optužbe ponovo su podsjetile javnost na slučaj Josefa Fritzla, koji je kćerku 24 godine držao zatvorenu u podrumu bez prozora i neprestano je silovao nakon čega mu je ona rodila sedmoro djece.

Fritzl je prije dvije godine osuđen na doživotnu robiju zbog tog zločina i  odgovornosti za smrt jednog djeteta.

Policijski zvaničnik rekao je da je 80-godišnjak na slobodi u očekivanju istrage i mogućih optužbi, jer ne postoji rizik da će pobjeći.
Austrijska državna televizijska stanica "ORF" javila je da su optužbe nedavno otkrivene jer navodne žrtve nikome nisu govorile o svom bjekstvu. 

"ORF" navodi da je osumnjičeni sada smješten u staračkom domu.