Njemačka
0

Svećenik priznao seksualno zlostavljanje nad trojicom dječaka

FENA
Njemački katolički svećenik priznao je 280 činova seksualnog zlostavljanja nad trojicom dječaka tokom prošle decenije, tvrdeći kako "nije mislio da čini ništa loše".

Predstavljen samo kao Andreas L., svećenik je izjavio sudu u Braunschweigu da je prvi put zlostavljao devetogodišnjeg sina udovice iz njegove parohije, prenosi u petak BBC.

Nakon što mu je njegova dioceza zabranila daljnje kontakte s dječakom, on je zlostavljao dvojicu braće u dobi devet i 13 godina.

Na hiljade Nijemaca napustilo je Katoličku crkvu nakon otkrića slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Oko 80.000 njih odreklo se katoličanstva tokom 2010. godine, što predstavlja rast od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, javio je njemački radio Deutsche Welle.

Papa Benedikt XVI, Nijemac po rođenju, kratko se sastao s žrtvama seksualnog zlostavljanja kada je u septembru prošle godine posjetio svoju rodnu zemlju, izražavajući "duboko žaljenje i saosjećanje" s njihovom patnjom.

Svećenik na suđenju u Braunschweigu suočava se s minimalnom kaznom između šest i šest i po godina zatvora.

On je uhapšen tokom ljeta prošle godine, nakon što ga je majka njegove žrtve prijavila vlastima.

Ona je prijavila svećenika nakon što joj je sin, koji sada ima 17 godina, otkrio zlostavljanje kome je bio izložen dvije godine. Seksualna zlostavljanja prijavila su tri dječaka na raznim lokacijama: u svećenikovoj kući, na skijalištu, u roditeljskoj kući, tokom posjete Disneylandu u Parizu i u crkvi neposredno prije mise.

Na pitanje sudija da li je pedofil, svećenik je odgovorio: "Bilo bi netačno da kažem da nisam, ali ne bi bilo istinito i da kažem da jesam", prenose novine Braunschweiger Zeitung.

Oko 2.800 pornografskih slika pronađeno je na svećenikovom kompjuteru, uključujući i slike nekolicine njegovih žrtava.

Novinari koji su pratili suđenje javili su da su građani koji su bili u publici pratili suđenje s gnušanjem i u šoku.

Među njima su bili i pripadnici parohije iz crkve St. Josepha u Salzgitteru, gdje je otac Andreas nekada bio uvaženi svećenik, prenosi njemački magazin Spiegel.