Komentari (134)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Austrijanci naplacuju samo jedan tunel po 8€ i onda se nadju da nesta pregovaraju!
11.5 je Tauern.
bitno je da nema putarina za nas koji smo u njemackoj. jer svaki dan koristimo autoputeve. jbg u münchenu gdje gid krenes ides autoputem. a austrija neka ga glaba lagano
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Ovdje je Njemacka totalno upravu. Gradjani Njemacke kroz akcize na gorivo placaju putarinu. Vecina stranaca koji koriste njemacke autoputeve ne kupuju gorivo u njemackoj jer je skuplje u odnosu na okolne zemlje. Sasvim je uredu da i oni daju svoj doprinos izgradnji i odrzavanju njemackih autoputeva koje i sami koriste.
@sae540 Ona uopste ne diskriminira druge gradjane. Svi placaju tu vinjetu. To sto gradjanima njemacke drzava vraca novac je samo sofisticiran nacin da se ljudima bez obraza stane u kraj. Itekako je moguce proci njemacku sa jednim punjenjem goriva. Prosjecno auto moze proci oko 700 km autoputem jednim punjenjem, a samo putovanje od Danske prema Austriji nadmašuje tu razdaljinu
@sae540 Pa sve drzave poznaju termin vracanje poreza. Nije to Njemacka uvela. Ko hoce da mu se vrati dug slobodan je da se preseli u Njemacku i nece biti "diskirminiran"
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Dodo je tako stanovnike Laktaša oslobodio plaćanja autoputa, a ovi se tek sada sjetili...
Hahahah koji klosari.Dok dodjem kuci u bosni,platim 23,80€ u jednom pravcu i to godinama.Njemacka je jedina zemlja u kojoj se vozi gratis i plus sto mozes voziti neograniceno na dosta mjesta...i sad se ovi smradovi javili da ih tuze😂😂😂😂necete vi ni za 150 godina biti svabe
treba uvesti na nivou Europske unije da postoji vinjeta koja vrijedi samo jedan dan koja bi recimo kostala do 3 eura ali da to bude jedinstvena vijneta u EU.Ovako ja platim Slovencu kad idem preko Maribora za 38 kilometara 15 eura cisti bezobrazluk ili u Austriji svaki drugi tunel se placa pored vijete
E baš se Austrija našla buniti????Pa kad su oni drali vinjetama na njihovim autoputevima Njemačka,pa ni ostatak Evrope,nije znala šta je to.
Nijemci godinama imali besplatne autoputeve dok su Austrijanci naplaćivali skoro i zrak koji cirkuliše njihovim autoputevima i sada se kao bune što Nijemci uzvraćaju. Kyrko im!
@sae540 U tekstu fino pise: "Njemačkim vozačima taj iznos će biti nadoknađen kroz umanjenje poreza". Sto ja tumacim da ce i Nijemci placati putarinu.
@sae540 nemas pojma. Evropska komisija potvrdila da je sve cisto. Svabe imaju pravo da smanje porez. A putarinu ce placati svi. Ovo je ocajnicki pokusaj.
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
NE MOZE NJEMACKA SVOJE GRADJANE OSLOBODITI NA OVAJ ILI ONAJ NACIN PLACANJA, A STRANIM ISKLJUCIVO NAPLACIVATI. U TOME JE POENTA MAGARCINE JEDNE. AKO AUSTRIJANAC ILI NE ZNAM KO, NAPLATI STRANCU 10 EURA TUNEL, MORA GA NAPLATITI I SVOM GRADJANINU, A NE KAO SVABO, SVABO BI DERAO STRANCE, A SVOJE GRADJANE OSLOBODJAO PLACANJA JER JE TO DOBRO MERKEL ZA IZBORE?
ZATO JE AUSTRIJA U PRAVU KAD TUZI NJEMACKU. NJEMACKOJ JE SKRENUTA PAZNJA NA TO JOS PRIJE NEKOLIKO GODINA I ONI OPET?
Stvar je u tome da ce i svabe placat , ali ce im te troskove skinuti sa godisnjeg poreza na motorna vozila. Trenutno Steuerzahler snosi troskove odrzavanja , a svi drugi koriste.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Kao prvo u Njemackoj se placa godisnji porez na motorno vozilo i plan je da se troskovi za autoput skinu sa poreza vozila. Trenutno stanje je to da se porezom na motorna vozila i akcizama na gorivo odrzavaju ceste. Svabe samo napred.
Gdije se u EU jos placa godisnji porez na auto ? Ja placam 380 € godisnji porez. Osiguranje je druga prica
A PLACAJU LI I NASI KAD DOLAZE VAMO,ILI IMAJU SVOJU FINTU DA IZBJEGNU PLACANJE,,RED BI BIO NISMO MI CLANICA EU,,,
Iz teksta se ne može zaključiti za šta tačno Austrija želi tužiti Njemačku. Austrijanci oguliše kožu na svom autoputu i svojim tunelima, Švabe do sada nisu ništa naplaćivale. Ali iz teksta ne možeš skontati šta je sporno, trebalo je biti malo više informacija, svakako je zanimljiva tema.
@xyzq ..."Njemačkim će taj iznos biti nadoknađen kroz umanjenje poreza" - tako stoji u tekstu. Dakle, platit će pa će država subvencionirat. Ko brani i drugim državama da subvencioniraju. Ne vidim gdje je problem.
nije problem u naplati nego u cinjenici da njemci nece placati svoj autoput a svi ostali hoce ... tose kosi sa EU nacelima bla bla bla. u austriji svi placaju autoput
nemojte se bezveze provaljivati.. i u njemackoj ce svi placati autoput.. fazon je sto ga njemci svi placaju.. ja placam godisnje 300€ poreza na auto.. plus akcize na gorivo.. eto neka placaju i njemci vinjete, ali neka lijepo austrijanci i ostali placaju porez njemackoj.. pa ce biti uredu..
u cemu je problem ?
@sae540 placat ce i švabe, to sto ce im drzava to na neki nacin kompenzovati nema veze sa EU
@sae540 mislim da nisi u pravu.......sto jedna drzava ne bi smjela davati na odredjene stvari olaksice svojim gradjanima..........
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
pa sta hoce jeb*m im fameliju ona naplacuju citav zivot
Austrija naplacuje, ali svi placaju i austrijanci i prolaznici. A njemci hoce samo da prolaznici placaju, posto ce njemci novac dobiti nazad kroz porez.