Prva plovidba 2016. godine
0

Australski milijarder će izgraditi Titanic II

Klix.ba
RMS Titanic (Foto: Arhiv/AFP)
RMS Titanic (Foto: Arhiv/AFP)
Jedan od najbogatijih Australaca, milijarder Clive Palmer, unajmio je kinesku državnu kompaniju da izgradi verziju Titanica za 21. stoljeće.

Milijarder Palmer je australskim medijima potvrdio da će izgradnja Titanica II početi krajem sljedeće godine te da će nasljednik legendarnog broda isploviti 2016. godine.

Plan je da novi brod što više nalikuje na originalni Titanic. Dizajn i specifikacije će biti veoma slični, ali će brod biti opremljen modernom tehnologijom. Palmer je rekao australsim medijima da je potpisao ugovor sa brodogradilištem CSC Jinling koje će izgraditi brod.

"Moj brod će biti luksuzan poput originalnog Titanica, ali će biti opremljen i najmodernijom tehnologijom i najnovijim navigacijskim i sigurnosnim sistemima", rekao je Palmer u saopćenju.

Izgradnja Titanica II je najavljena nedugo nakon stogodišnjice od potonuća Titanica. Ovo je bio najveći luksuzni brod u njegovo vrijeme, a potonuo je nakon sudara sa ledenim brijegom 15. aprila 1912. godine. U nesreći je poginulo više od 1.500 ljudi. Brod je na svoje prvo i posljednje putovanje krenuo iz Southamptona i uputio se ka New Yorku.

"Naravno da će potonuti ako probušite rupu na njemu", rekao je Palmer na pitanje novinara da li će Titanic II također potonuti.

Novi brod bi trebao iz Londona isploviti ka New Yorku krajem 2016. godine.

"Bit će dobro dizajniran, tako da neće potonuti. Naravno, ako ste sujevjerni, nikad ne znate šta se može dogoditi", dodao je Palmer.

Troškovi izgradnje luksuznog broda još uvijek nisu poznati, potvrdio je Palmerov glasnogovornik.

Palmer ima veoma jake poslovne veze s Kinom. Posao sa rudnicima je proširio i na turizam. Posjeduje luksuzno odmaralište te flotu luksuznih kruzera.

Njegov plan za izgradnju Titanica II je najavljen isti dan kada je najavio i kandidaturu za izbore.