Svijet
0

Australija: Dvanaestogodišnjakinja prisiljena sedmicama čekati odobrenje suda na abortus

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Dvanaestogodišnja djevojčica iz Australije bila je primorana da zatraži odobrenje sudije za prekid neželjene trudnoće pod strogim zakonima za abortus.

Ona čeka odobrenje Vrhovnog suda u Queenslandu koji joj treba dopustiti abortus. Već mjesec traje ova pravna bitka u kojoj se sagledava niz profesionalnih i medicinskih mjera. Sud vodi računa o mentalnom zdravlju i sigurnosti djece, a pokušavaju pronaći najbolje rješenje za obje strane.

Povodom njenog slučaja zatraženo je da se uvede odluka o brisanju abortusa iz krivičnog zakona države na narednoj sjednici Parlamenta. Sudski spor dolazi devet nedjelja nakon što je djevojčica, identifikovana samo kao "Q" ostala u drugom stanju s dječakom svoje dobi koji još uvijek ne zna za to.

Ona je sudiji Duncanu McMeekinu rekla da joj je cijela situacija veoma stresna te da joj trudnoću mjesecima prati emocionalno previranje za vrijeme kojeg je pobjegla od kuće i dva puta pokušala samoubistvo.

Psihijatar i njeni roditelji roditelji su zabrinuti za njeno zdravlje i sigurnost te da će i dalje postojati opasnost od samopovređivanja ili suicidalnog ponašanja ako bude prisiljen da nosi dijete do rođenja. Konsultacije se moraju obaviti s ljekarom opće prakse, socijalnim radnikom, dva opstetričara i psihijatrom.

"Ona nema želju da bude majka. Ne iznenađuje njeno ponašanje, jer smatra da nije spremna za taj zadatak“, rekao je McMeekin.

Slučaj je zasnovan na nekome ko je ranjiv, a prema mišljenju advokata proces je okrutan za nekoga ko ima 12 godina. U Queenslandu u Australiji ilegalno je izvršiti abortus, osim ako doktor odluči da je neophodno da se izbjegne opasnost za mentalno i fizičko zdravlje žene. Doktori će djevojci do kraja trudnoće dati mifepriston i misoprostol.