Svijet
0

Atina želi dogovor sa partnerima iz eurozone

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Grčka će učiniti sve što može da bi postigla sporazum sa partnerima iz eurozone na sastanku ministara finansija zemalja koje koriste euro u ponedjeljak, 16. februara, izjavio je danas portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

"Učinit ćemo sve što možemo da postignemo dogovor u ponedjeljak. Ako tada ne bude dogovora, vjerujemo da i dalje ima vremena i da neće biti problema", rekao je Sakelaridis.

Atina je juče pristala da razgovara sa svojim kreditorima o izlasku iz nepopularnog programa uzimanja strane finansijske pomoći. Ukoliko ne bude postignut prelazni sporazum, grčka vlada mogla bi da ostane bez novca već početkom sljedećeg mjeseca.

Premijer Alexis Tsipras se na svom prvom samitu EU dogovorio sa predsjednikom eurogrupe Jerenom Dijselblomom da se grčki zvaničnici danas sastanu sa predstavnicima Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sakelaridis je rekao grčkoj televiziji "Mega" da je cilj pregovaračkog tima da predstavi grčki plan evrogrupi da bi se pronašlo rješenje.

On je rekao da će diskusija o tehničkim pitanjima početi danas, ali da se Atina i dalje protivi provođenju reformi i oštrim mjerama štednje.

"Želimo da postignemo uzajamno koristan sporazum sa svojim partnerima i krećemo se u tom pravcu", rekao je Sakelaridis.