Svijet
0

Ministri finansija eurozone upozorili Grčku da "nema vremena za gubljenje"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Upozoravajući Grčku da "nema vremena za gubljenje" ministri finansija eurozone saglasili su se da tehnički razgovori finansijskih eksperata iz Atine i međunarodnih kreditora započnu u srijedu radi deblokiranja novih sredstava za pomoć Grčkoj.

"Razgovarali smo o tome dovoljno dugo", izjavio je holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem nakon što je predsjedavao sastankom svojih kolega iz eurozone, prvim od 20. februara kada je produžen paket pomoći za Grčku, prenosi portal EurActiv.

"Imamo još samo četiri mjeseca. Obavimo to", kazao je Dijsselbloem.

Nova ljevičarska grčka vlada, nestrpljiva da pokaže svojim glasačima da održava predizborna obećanja da će prekinuti s mjerama štednje koj joj je uvela EU, testira strpljenje svojih kolega iz EU tvrdnjama da forma i mjesto novih razgovora trebaju udovoljiti njenim potrebama, i tome da li je ispunila uslove koje su joj kreditori odredili za reforme.

U kompromisnom tonu, Dijsselbloem je izjavio da će pregovori finansijskih eksperata iz Grčke i kreditnih institucija - Evropske komisije, Evropske centralne banke i i Međunarodnog monetarnog fonda - započeti u Briselu u srijedu, a ne u Atini kako je do sada bilo uobičajeno za pregovore o programu pomoći EU.

Te razgovore, ipak, će "podržavati" međunarodni timovi koji rade u Atini da bi dobili i provjerili informacije.