{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Asselborn: Izbjeglice moraju da se prijave za azil u prvoj zemlji EU u koju stignu

F
16.10.2015. u 19:37
1
1
Asselborn: Izbjeglice moraju da se prijave za azil u prvoj zemlji EU u koju stignu
1
Asselborn: Izbjeglice moraju da se prijave za azil u prvoj zemlji EU u koju stignu
Evropski komesar za migraciju izjavio je da Grčka mora prevazići ranije odgode u bavljenju izbjegličkom krizom, dok je luksemburški ministar vanjskih poslova kazao da se više tražilaca azila mora prijaviti u prvoj članici EU u koju stignu, što je u većini slučajeva Grčka.
Komesar EU Dimitris Avramopoulos, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn i grčki ministar za migraciju Ioannis Mouzalas obratili su se novinarima u petak, nakon što su posjetili otok Lezbos, glavnu ulaznu tačku u Evropsku uniju za stotine hiljada ljudi koji bježe pred ratom i siromaštvom, prenosi AP.

Mouzalas je kazao da je Lezbos sada identifikovan kao glavni "žarišni" centar u koji stižu pridošlice koje bi mogle dobiti izbjeglički ststus. Ostala četiri žarišta su grčki otoci Kos, Chios, Leros i Samos do prve polovine decembra.

I Avramopoulos i Asselborn naglasili su da su izbjeglice obavezne da se povinuju pravilima EU u kojima se navodi da se moraju prijaviti za azil po dolasku. Do sada su mnogi od njih odbijali da se prijave za azil u Grčkoj, zemlji zahvaćenoj finansijskom krizom.

Asselborn je kazao da "nije prihvatljivo da veoma mali postotak onih koji stignu u Grčku na dostojanstven način zatraži izbjeglički status u Grčkoj".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: