Nazvao ga propagandnim napadom
2

Assange: U filmu o WikiLeaksu su sve same laži

Klix.ba
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, je kritikovao holivudski film o njegovoj stranici i nazvao ga ogromnim propagandnim napadom.

Govoreći za studente Univerziteta Oxford putem videolinka iz ekvadorske ambasade u Londonu, Assange je otkrio da je došao u posjed scenarija za film "The Fifth Estate", koji će se u kinima moći pogledati u novembru ove godine.

"To su sve same laži. Cijeli film je ogromni propagandni napad na WikiLeaks i na karakter mog osoblja", kazao je Assange.

Četrdesetjednogodišnji Assange je također kritikovao film i zbog zagovaranja rata protiv Irana, pod pretpostavkom da ova država kreira nuklearnu bombu. Kako kaže Assange, prva scena filma je smještena unutar vojnog kompleksa u Iranu u kojem se mogu vidjeti dokumenti sa nuklearnim simbolima, prenosi AFP.

Filmski studio DreamWorks je u utorak najavio da su počeli snimanje filma o WikiLeaksu, u kojem će ulogu Assangea igrati britanski glumac Benedict Cumberbatch.

"Film 'The Fifth State' prati prve i teške dane WikiLeaksa, a kulminira puštanjem u javnost velikog broja kontroverznih informacija i dokumenata", stajalo je u izvještaju iz DreamWorksa.

Ekvador je Assangeu dao azil još u augustu prošle godine, ali Velika Britanija odbija da mu dozvoli siguran prolaz iz zemlje, zbog čega se Assange već mjesecima nalazi u ambasadi ove južnoameričke zemlje. Zvaničnici Velike Britanije su se obavezali da će izručiti Assangea Švedskoj, gdje je optužen za seksualni napad.