Assange: U filmu o WikiLeaksu su sve same laži

Klix.ba
24.1.2013. u 19:00
2
3
Assange: U filmu o WikiLeaksu su sve same laži
2
Assange: U filmu o WikiLeaksu su sve same laži Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, je kritikovao holivudski film o njegovoj stranici i nazvao ga ogromnim propagandnim napadom.
Govoreći za studente Univerziteta Oxford putem videolinka iz ekvadorske ambasade u Londonu, Assange je otkrio da je došao u posjed scenarija za film "The Fifth Estate", koji će se u kinima moći pogledati u novembru ove godine.

"To su sve same laži. Cijeli film je ogromni propagandni napad na WikiLeaks i na karakter mog osoblja", kazao je Assange.

Četrdesetjednogodišnji Assange je također kritikovao film i zbog zagovaranja rata protiv Irana, pod pretpostavkom da ova država kreira nuklearnu bombu. Kako kaže Assange, prva scena filma je smještena unutar vojnog kompleksa u Iranu u kojem se mogu vidjeti dokumenti sa nuklearnim simbolima, prenosi AFP.

Filmski studio DreamWorks je u utorak najavio da su počeli snimanje filma o WikiLeaksu, u kojem će ulogu Assangea igrati britanski glumac Benedict Cumberbatch.

"Film 'The Fifth State' prati prve i teške dane WikiLeaksa, a kulminira puštanjem u javnost velikog broja kontroverznih informacija i dokumenata", stajalo je u izvještaju iz DreamWorksa.

Ekvador je Assangeu dao azil još u augustu prošle godine, ali Velika Britanija odbija da mu dozvoli siguran prolaz iz zemlje, zbog čega se Assange već mjesecima nalazi u ambasadi ove južnoameričke zemlje. Zvaničnici Velike Britanije su se obavezali da će izručiti Assangea Švedskoj, gdje je optužen za seksualni napad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: