|

WikiLeaks će u 2013. objaviti oko milion novih dokumenata

WikiLeaks će u 2013. objaviti oko milion novih dokumenata
86
F
FENA
20.12.2012. u 21:54
5
komentara
86

dijeljenja
WikiLeaks će u 2013. objaviti oko milion novih dokumenata Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač internetske stranice WikiLeaks koja je objavila gomilu povjerljivih američkih diplomatskih depeša, Julian Assange, izjavio je u četvrtak da "neće biti zastrašen u svom radu" i obećao je da će njegova stranica objaviti još na milione dokumemata.
U govoru s balkona ekvadorske ambasade u Londonu, on je izjavio da će se dokumenti koji budu objavljeni u 2013. godini ticati "svake zemlje u svijetu", prenosi BBC.

Prošlo je šest mjeseci otkako je on zatražio azil u ambasadi kako bi izbjegao izručenje Švedskloj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, koje on negira.

On strahuje da će biti poslan SAD-u i tamo biti kažnjen zbog objavljivanja diplomatskih depeša.

Grupa od osamdesetak njegovih pristalica okupila se ispred zgrade ambasade u Knightsbridgeu u Londonu kako bi saslušali 41-giodišnjeg Australca - čija je internetska stranica objavila gomilu depeša uznemirujući brojne zemlje.

Assange je izjavio da su SAD i Pentagon nedavno opisali postojanje WikiLeaksa kao "krivično djelo u toku".

Obraćajući se pristalicama, Assange je izjavio: To je još tako i dok god moja vlada ne želi braniti žurnalizam i izdavaštvo WikiLeaksa, ja moram ostati ovdje. Vrata su, ipak, otvorena i uvijek su bila otvorena za svakoga ko želi da koristi standardne procedure za razgovor sa mnom ili za garancije za moj siguran odlazak".

On je također kazao da je 2012. bila godina od "ogromnog značaja" za WikiLeaks.

Tokom govora, Assange je odao počast novinarima koji su bili uhapšeni širom svijeta, dodajući: "To je odmazda zbog otkrivanja istine. Naša civilizacija toliko je snažna koliko su njene ideje istinite".

Assange je održao govor s balkona ambasade u augustu, pozivajući na okončanje diplomatskog čorsokaka koji je nastao kada mu je ekvadorska vlada odobrila azil.

Švedska želi da ga ispituje oko navoda da je seksualno zlostavljao dvije bivše simpatizerke WikiLeaksa dok je 2010. godine držao predavanje u Stockholmu.

Assange je ušao u ambasadu nakon što je britanski Vrhovni sud odbacio njegov pokušaj da uloži žalbu na izručenje. Sud mu je dao dvosedmični probni period prije nego što bi proces izručenja mogao početi.

Assange je bio upozoren da će biti uhapšen kada napusti ambasadu zbog kršenja uslova kaucije, a policajci iz Metropoliten policije nastavljaju sa svakodnevnim nadzorom zgrade.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...