Slučaj Assange: Ekvador će tražiti rješenje na sudu

F
FENA
27.1.2013. u 16:32
0
0
Slučaj Assange: Ekvador će tražiti rješenje na sudu
0
Slučaj Assange: Ekvador će tražiti rješenje na sudu Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Ekvador će potražiti "rješenje na sudu" za slučaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji je od juna pronašao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, bude li mu Velika Britanija i dalje prijetila hapšenjem, rekao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino u Quitu.
"Ako nakon nekog razumnog vremenskog roka ne nađemo diplomatsko rješenje koje još tražimo, nećemo imati druge mogućnosti nego da potražimo rješenje na sudu, što nije najbolji izbor", rekao je Patino za špansku mrežu RT.

"Jedino što mogu učiniti jest pristojno zamoliti Veliku Britaniju da prouči pravnu osnovu da se ne krše prava Assangea", dodao je.

Julian Assange se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu jer mu je prijetilo da ga Velika Britanija izruči Švedskoj zbog optužbe za silovanje i napastovanje, koje 41-godišnji Australac odbacuje, tvrdeći da je nevin.

Ekvador mu je odobrio politički azil, ali London želi provesti švedski nalog za hapšenje, podsjetila je Al-Jazeera.

Cyber aktivist tvrdi da će ga Švedska, ako ga izruče, na kraju predati Sjedinjenim Državama koje ga "imaju na zubu" otkako je WikiLeaks objavio američke tajne dokumente, te da mu prijeti smrtna kazna.

Patino je zatražio novi sastanak o tom pitanju s britanskim kolegom Williamom Hagueom, rekavši da "nažalost još nije dobio odgovor".

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa, ljevičar kritičar Washingtona koji je trenutno u predizbornoj utrci uoči predsjedničkih izbora 17. februara već je upozorio da, u slučaju da pobijedi, neće povući odluku o odobrenju političkog azila Assangeu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: