Oštre osude osnivača WikiLeaksa
0

Assange: Objava moje autobiografije je oportunizam

FENA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
Utemeljitelj internetske stranice WikiLeaks Julian Assange oštro je osudio "oportunističko" izdavanje njegove autobiografije u izdanju izdavačke kuće Canongate, uprkos njegovim nastojanjima da spriječi pojavu knjige u prodaji.

"Objavljivanjem ovih informacija protiv moje volje, Canongate nije poštovao naš ugovor, izdao je moje povjerenje, moja prava i jamstva koja su mi dali. Knjiga je trebala govoriti o borbi mojeg života, o borbi za pravdu, no na kraju je sve ispalo drukčije.

Događaji koji su pratili neautorizirano objavljivanje moje autobiografije nemaju nikakve veze sa slobodom informiranja. Riječ je o čistom oportunizmu i o dvoličnosti: nasamariti ljude i dignuti dobru lovu", stoji u Assangeovu saopćenju.

Kako su kazali predstavnici izdavačke kuće Canongate, knjiga pod nazivom "Julian Assange: Neautorizirana autobiografija" plod je 50 sati razgovora s Assangeom, realiziranih u njegovu domu u Britaniji gdje očekuje odluku o švedskom zahtjevu za izručenjem. Assange (40) optužen je zbog navodnih seksualnih prijestupa.

Iz Canongatea su objavili kako je Assange u junu pokušao poništiti ugovor s njima, a već je potrošio predujam koji je od njih dobio za podmirenje sudskih troškova.

"Potom smo odlučili da ćemo poštovati ugovor i objaviti knjigu", stoji u saopćenju Canongatea te se dodaje da izdavačka kuća radi na rješavanju autorskih prava, prenose u četvrtak agencije.