Izašla neodobrena autobiografija
0

Assange: Možda sam šovinist, ali nisam silovatelj

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Uprkos njegovom pokušaju da blokira izlazak "eksplozivne autobiografije", priča o osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu je objavljena.

U knjizi, pod nazivom "Julian Assange: Neodobrena autobiografija", kontroverzni haker i novinar priznaje da je spavao s dvije žene koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje. Ali, on kaže da je optužba za silovanje optužbe dio američke urote protiv njega. Assange je pokušao poništiti ugovor za objavljivanje ove knjige sa izdavačkom kućom u junu, ali mu to nije pošlo za rukom, budući da je ranije svojim advokatima dao punomoć, prema kojoj će novcem od tog ugovora finansirati svoju pravnu borbu i onemogućiti izručenje iz Velike Britanije u Švedsku.

List Independent u četvrtak je objavio dio u kojem Assange iznosi svoje viđenje u vezi s optužbama za seksualno zlostavljanje. On tvrdi da je upoznao obje žene - imenujući ih samo kao A i W - u Švedskoj u vrijeme afere koja je pratila WikiLeaks zbog curenja povjerljivih američkih dokumenata, te da je potom imao seks s njima.

"Nisam silovao te žene i ne mogu zamisliti ništa što se dogodilo između nas kao povod za takve priče, osim njihove zlobe. Ja mogu biti šovinistička svinja, ali nisam silovatelj, što mi spočitavaju iz političkih razloga. Obje te žene su imale seks sa mnom i bile su sretne družeći se sa mnom nakon toga", kaže Assange.

Assange (40) koji je odgovoran za brojne naslovnice svjetskih medija nakon objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata također je otkrio kako je doznao da se američka vlada namjerava "ilegalno" pozabaviti njime, podmetanjem raznih krivičnih djela, poput uzgoja droge ili dječije pornografije, odnosno "nemoralnog ponašanja".

Tako je, prema vlastitom priznanju, upozoren i da bi mu moglo biti "namješteno" seksualno zlostavljanje. U drugom odlomku knjige, Assange govori o svojoj mladalačkoj 'zarazi' uzbuđenjem zbog hakiranja organizacija visokog ranga, uključujući Pentagon i NASA-u. Navodi se kako je knjiga proizašla iz 50-satnog intervjua koji je s Assangeom radio škotski pisac Andrew O'Hagan.

Assange je postao uznemiren zbog objave ove knjige nakon što je u martu vidio njen prvi nacrt. "Čitava autobiografija je prostitucija", rekao je izdavačima. No, eto, nije mu se dalo da spriječi njen izlazak.