|

Assange: Mračne sile su se nadvile nad internetom

Assange: Mračne sile su se nadvile nad internetom
4
F
FENA
20.12.2012. u 12:09
6
komentara
4

dijeljenja
Assange: Mračne sile su se nadvile nad internetom Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Osnivač Wikileaksa, Julian Assange, u intervjuu za svog izdavača u Srbiji, Albion Books, upozorio je kako su se mračne sile nadvile nad internetom i da državne agencije i velike kompanije koje su etablirale online biznis, raspolažu mnoštvom informacija o građanima.
"Moć je tolika da to obilje presretnutih informacija dovodi do apsurda: oni koji nas prate znaju o nama više nego mi sami, rekao je Assange u intervjuu", koji prenosi dnevni list Danas i agencija Beta.

Najpoznatiji azilant u svijetu upozorio je kako mogućnost preinake sadržaja na globalnoj mreži stvara uvjete onima koji to rade, da mogu mijenjati sadašnjost i prošlost, a samim tim utjecati i na budućnost.

Assange kaže da je jedino oružje slobodnih ljudi ujedinjavanje u zajednički front za slobodu interneta i primjena ozbiljnih kriptografskih tehnika.

Assange se od juna nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao ekstradiciju u Švedsku, gdje ga čeka suđenje za navodno silovanje i seksualno zlostavljanje.

Ekvador je odobrio politički azil Assangeu, ali Velika Britanija želi provesti nalog hapšenja Assangea, koji je izdala Švedska i ne dozvoljava mu da napusti zemlju.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...