Moramo donijeti odluku
7

Assange: Da li će nas internet osloboditi ili porobiti

Klix.ba
Osnivač Wikileaksa Julian Assange u knjizi čiji je koautor tvrdi da je svijet u ključnoj fazi da donese odluku o tome da li će nas internet osloboditi ili porobiti.

Knjiga je izašla pod nazivom "Cypherpunks: Sloboda i budućnost interneta", a djelimično se temelji na televizijskoj seriji "Svijet sutra" ruske televizije RT. Spomenimo i to da je Assange knjigu napisao sa koautorima Jacobom Appelbaumom, Jeremiejem Zimmermannom i Andyjem Mullerom Maguhnom.

U knjizi su cypherpunksi opisani kao zagovornici građana, koji koriste kriptografiju kako bi osigurali svoje elektroničke komunikacije od vlada i korporativnog špiuniranja. U knjizi se opisuje i to kako internet može biti instrument slobode i ugnjetavanja.

Autori knjige tvrde da svjedočimo sukobu u vezi s tim da li će nas "elektroničke komunikacije emancipirati ili porobiti", kaže njujorški izdavač knjige OR Books.

Knjiga je objavljena uprkos tome što se Assange još uvijek skriva u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ta zemlja mu je dodijelila azil u augustu. Cypherpunks je inače pokret koji je nastao iz Cypherpunks' Electronic Mailing Liste, koju su pokrenuli aktivisti čiji je cilj bio poboljšati privatnost i sigurnost na internetu kroz proaktivno korištenje kriptografije. Aktivni su od kasnih '80-ih.

Osnivač Wikileaksa je zatražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen za silovanje. Assange vjeruje kako bi po dolasku u Švedsku najvjerovatnije bio izručen Sjedinjenim Američkim Državama, koje bi mu potom sudile za objavu tajnih diplomatskih prepiski na Wikileaksu. Izrazio je zabrinutost da će biti osuđen na nepravedno dugu zatvorsku kaznu ili čak na smrt.